Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη στην ΟΛΜΕ

Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη στην ΟΛΜΕ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συντριπτική ήττα της ηγεσίας της ΟΛΜΕ να έχει διαμορφωθεί ήδη από το… πρώτο ημίχρονο, ξεκίνησε χθες ο τριήμερος αγώνας της ομοσπονδίας των καθηγητών κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν εντός των διακοπών του Πάσχα τα μαθήματα που χάθηκαν λόγω των μαθητικών καταλήψεων το περασμένο φθινόπωρο.

Η ΟΛΜΕ κήρυξε για χθες, σήμερα και αύριο τρίωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. -11 π.μ.) για να καλύψει συνδικαλιστικά τους εκπαιδευτικούς, όμως στη χθεσινή στάση εργασίας ελάχιστοι μετείχαν. Αντίθετα, πιο δυναμικοί αποδείχθηκαν οι μαθητές που μάλλον αρνούνται να χάσουν τις πασχαλινές δεκαπενθήμερες διακοπές τους, και γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησαν χθες σε κατάληψη του σχολείου τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αναπλήρωση χαμένων ωρών μέσα στις διακοπές του Πάσχα πρέπει να γίνει σε συνολικά 570 Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Με βάση τις χαμένες ώρες, τα σχολεία πρέπει να αναπληρώσουν τα μαθήματα για τρεις ημέρες (από χθες), δύο (από σήμερα) ή μία ημέρα (αύριο). Χθες, λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, επρόκειτο να ανοίξουν 260 σχολεία σε όλη τη χώρα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναπλήρωσης των μαθημάτων. Προβλήματα δεν κατεγράφησαν καθώς η κινητοποίηση της ΟΛΜΕ δεν είχε τη δυναμική ώστε να μη λειτουργήσουν σχολεία. Από τους 5.579 εκπαιδευτικούς των 260 σχολείων στην απεργία μετείχαν μόνο οι 193, δηλαδή ποσοστό 3,46%.

Από τα 260 σχολεία σε 29 (8 Γυμνάσια, 16 Γενικά Λύκεια και 5 Επαγγελματικά Λύκεια) οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις, με τα περισσότερα στο Ηράκλειο Κρήτης (συνολικά 11, εκ των οποίων 6 Γυμνάσια και 5 Γενικά Λύκεια). Στην Αττική εκδηλώθηκε ανεπιτυχής απόπειρα κατάληψης σε 2 σχολεία (σε Νέα Ιωνία και Αιγάλεω).

Με βάση το πρόγραμμα της αναπλήρωσης, σήμερα προγραμματίζεται να ανοίξουν άλλα 125 σχολεία. Μετά τη μικρή συμμετοχή, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε την ικανοποίησή του «που οι εκπαιδευτικοί δεν ακολούθησαν την ΟΛΜΕ στον κατήφορό της και με αίσθημα ευθύνης στάθηκαν δίπλα στον μαθητή».

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «η ΟΛΜΕ δείχνει το πιο σκοτεινό πρόσωπο του συνδικαλισμού», ενώ χαρακτήρισε τις καταλήψεις «εθιμική γάγγραινα» και «βαθιά αντιδημοκρατική πράξη». Ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται υπερωριακή εργασία για όσους θα εργασθούν εντός των διακοπών του Πάσχα και ότι θα πληρωθούν βάσει των κανονικών αποδοχών τους, ενώ συμπλήρωσε ότι από πειθαρχικό έλεγχο θα περάσουν όσοι καθηγητές δεν θα προσέλθουν στα σχολεία μετά το τέλος της στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ. Βέβαια, η ΟΛΜΕ έχει καλέσει τα Δ.Σ. των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) να λάβουν αποφάσεις για συμπληρωματικές στάσεις εργασίας έως τη λήξη του ωραρίου των σχολείων.

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ δεν ανακοίνωσε ποσοστά συμμετοχής, «κατά πάγια τακτική δεν συγκεντρώνουμε ποσοστά απεργίας» δήλωσε στην «Κ» στέλεχός της, ενώ συνέταξε επιστολή προς τους μαθητές και τους γονείς τους, στην οποία το επίκεντρο είναι η Τράπεζα Θεμάτων που θα οργανωθεί φέτος για πρώτη φορά για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. Η ΟΛΜΕ κάλεσε γονείς και μαθητές να διεκδικήσουν να μην εφαρμοστεί ο νόμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή