Το εχθρικό κλίμα την ώθησε σε παραίτηση

Το εχθρικό κλίμα την ώθησε σε παραίτηση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή παραίτησης στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου υπέβαλε πριν από είκοσι περίπου ημέρες η κ. Χαρά Κουτσομιχάλη, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Η κ. Κουτσομιχάλη είχε αντικαταστήσει την κ. Μαρία Στέφη (την 23η Ιανουαρίου) αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση Ξηρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», o κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της κ. Χαράς Κουτσομιχάλη, η οποία ωστόσο το τελευταίο διάστημα απουσιάζει από τα καθήκοντά της κάνοντας χρήση νόμιμης άδειας.

Αδυναμία συνεργασίας

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, στην επιστολή παραίτησής της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η κ. Κουτσομιχάλη ζητούσε να επιστρέψει στις γυναικείες φυλακές Θήβας, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, αδυναμία συνεργασίας με υπαλλήλους της φυλακής Κορυδαλλού. Πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση Ξηρού και την άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος αρχιφυλάκων, η κ. Κουτσομιχάλη αντιμετώπισε εχθρική συμπεριφορά από μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κορυδαλλού.

Για τις μετακινήσεις του Ξηρού από την Ε΄ στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών και τη συμμετοχή του στο πρωτοχρονιάτικο «ρεβεγιόν» των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων ο αρχιφύλακας του Κορυδαλλού, τέσσερις υπάλληλοι που ασκούσαν καθήκοντα αρχιφύλακα και ένας υπαρχιφύλακας. Επιπλέον, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο είχαν παραπεμφθεί 17 ακόμα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είτε ενεπλάκησαν στη μετακίνηση του Ξηρού από την Ε΄ στην Α΄ πτέρυγα το «επίμαχο» βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου είτε είχαν την ευθύνη για τις παράτυπες μετακινήσεις του Ξηρού εντός της φυλακής το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2013. Από την έρευνα για την υπόθεση προέκυπτε ότι ο «Μανώλης» της «17 Νοέμβρη» άλλαζε πτέρυγες ακόμα και δύο ή τρεις φορές την ημέρα!

Σε χθεσινή δήλωσή του στην «Κ» εκπρόσωπος των σωφρονιστικών έκανε λόγο για «διάχυτο παράπονο» των υπαλλήλων όσον αφορά τη στάση της κ. Κουτσομιχάλη. Ειδικότερα, την κατηγόρησε ότι στο τελικό πόρισμα που συνέταξε δεν έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς των υπαλλήλων, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση του Συμβουλίου για την απαγόρευση μετακινήσεων κρατουμένων μεταξύ των πτερύγων δεν είχε κοινοποιηθεί στο προσωπικό της φυλακής. Η ίδια πηγή υποστήριξε, μάλιστα, ότι παλαιότερη ανακοίνωση – απόφαση του τέως διευθυντή Γιάννη Ανέστη, η οποία επέτρεπε στον Χριστόδουλο Ξηρό να προαυλίζεται στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών, δεν έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση.

Η κ. Κουτσομιχάλη φέρεται να είχε θεωρήσει προσωρινή τη μετακίνησή της από τις φυλακές Θήβας σε αυτές του Κορυδαλλού και, μετά την κατάσταση που -κατά πληροφορίες- αντιμετώπισε στο νέο εργασιακό της περιβάλλον, πλέον επιδιώκει την άμεση επιστροφή στην προηγούμενη θέση της.

Απόπειρα απόδρασης

Απόπειρα απόδρασης από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ενός Ελληνα και ενός Ρουμάνου κρατουμένου το βράδυ του Μ. Σαββάτου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μάλιστα, ο Ελληνας κρατούμενος επιτέθηκε στον υπαρχιφύλακα και προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει κλείνοντάς του το στόμα, ενώ ο Ρουμάνος τον απειλούσε με δύο αυτοσχέδια μαχαίρια για να του δώσει τα κλειδιά. Κατά τους σωφρονιστικούς, ένας Αλβανός κρατούμενος αποδέσμευσε τον υπαρχιφύλακα από τα χέρια του Ρουμάνου. «Παλεύουμε μόνοι, όχι για την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών αλλά στην κυριολεξία για τη ζωή όλων μας» αναφέρει η Ομοσπονδία. «Η αυτοδικία είναι σίγουρα λάθος, η αρνησιδικία όμως των υπευθύνων είναι ένα διαρκές έγκλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή