Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους

Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους πολίτες επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο να έχει ανακοινωθεί σχέδιο για τη δωρεάν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα των ανασφάλιστων στη χώρα μας, οι οποίοι εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 1.900.000 και 2.400.000 πολιτών.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ενδοκυβερνητικά έχει προχωρήσει η συζήτηση για την εξεύρεση επιπλέον πόρων, που θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) σε ανασφάλιστους. Και χαρακτήρισε την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων «το μεγαλύτερο στοίχημα» για τον ίδιο προσωπικά, την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή ένας ανασφάλιστος είτε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του για να αγοράσει τα φάρμακά του είτε θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο από τα κοινωνικά ιατρεία ή την Τράπεζα Φαρμάκων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. «Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να καλύπτει απευθείας το κράτος αυτήν την υποχρέωση που αναγνωρίζουμε ως κράτος ότι υπάρχει», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε «και σίγουρα αυτό θα γίνει με ξεχωριστό κωδικό, όπου θα έχουμε και τον έλεγχο του πόσα ξοδεύουμε».

Αναφορικά με τον αριθμό των ανασφάλιστων στη χώρα μας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι με βάση την εν εξελίξει καταγραφή τους μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ του υπουργείου Εργασίας (έχει ξεπεράσει σήμερα το 80%) θα κυμανθεί μεταξύ 1.900.000 και 2.400.000 ατόμων. Ο υπουργός υπενθύμισε και το θέμα της διάθεσης 13 εκατ. ευρώ από τις «μίζες» των εξοπλιστικών που επεστράφησαν στο κράτος για την κάλυψη των εξόδων χειρουργικών επεμβάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες. Οπως είπε, βάσει εγκυκλίου, συστήνονται στα νοσοκομεία τριμελείς επιτροπές που θα εξετάζουν τα αιτήματα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης, από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas, δωρεάς φαρμάκων αξίας δύο εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ανασφάλιστων. Θα διατεθούν 11.500 σκευάσματα (φάρμακα για τους συμπαγείς όγκους, τις αιματολογικές κακοήθειες, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα, τον ιό HIV). Τα φάρμακα θα δοθούν σε δημόσια νοσοκομεία για καταγεγραμμένους στα μητρώα τους ανασφάλιστους ασθενείς, καθώς και στην «Τράπεζα Φαρμάκων» του ΣΦΕΕ και του ΙΣΑ. «Περίπου οι μισοί από τους μακροχρόνια ανέργους στην Ελλάδα δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για την υγεία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Roche Hellas επιθυμεί να συνδράμει την πολιτεία στο έργο της και να συμβάλει ενεργά στην παροχή ολοκληρωμένης, ποιοτικής και οικονομικά βιώσιμης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους ασθενείς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δρ Alexander Zehnder. Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του ευχαρίστησε την εταιρεία για τη δωρεά, και σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τον ΣΦΕΕ και την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας για να γίνει πιο οργανωμένη αυτή η προσπάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή