Ο Σαίξπηρ σημαντικότατο σύμβολο της Βρετανίας

Ο Σαίξπηρ σημαντικότατο σύμβολο της Βρετανίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι το σημαντικότερο πολιτισμικό σύμβολο της Βρετανίας στον σύγχρονο κόσμο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε διεθνής δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της 450ής επετείου από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, δραματουργού και ηθοποιού. Ζητήθηκε από πέντε χιλιάδες νεαρούς ενήλικες από την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ να κατονομάσουν μία προσωπικότητα που συνέδεαν άρρηκτα με τον σύγχρονο βρετανικό πολιτισμό και τις τέχνες. Ο Σαίξπηρ ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση συγκεντρώνοντας το 14% των απαντήσεων. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ και στην τρίτη ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Αλλες δημοφιλείς απαντήσεις ήταν η συγγραφέας των βιβλίων Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ροούλινγκς, οι Μπιτλς, ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Ελτον Τζον. Ο Σαίξπηρ αξίζει να σημειωθεί ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση στην Κίνα όπου συγκέντρωσε το 25% των απαντήσεων, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό (6%) το συγκέντρωσε στις ΗΠΑ.

Πληθώρα εκδηλώσεων οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της χθεσινής επετείου των 450 ετών από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, δραματουργού και ηθοποιού. Ανάμεσά τους και η έναρξη διετούς παγκόσμιας περιοδείας του σαιξπηρικού θιάσου Shakespeare Globe με τον Αμλετ. Στόχος της περιοδείας είναι να επισκεφθεί ο θίασος όλες τις χώρες του κόσμου. Παραστάσεις θα δοθούν στη Βυρτεμβέργη, στο αρχαίο θέατρο της Ηρακλείας στα Σκόπια, στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας αλλά και στην Ουάσιγκτον και στα χαλάσματα του τελετουργικού κέντρου των Μάγια στο Κοπάν της Ονδούρας.

Στο πλαίσιο των ειδικών εκδηλώσεων από τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γκρέγκορι Ντόραν επρόκειτο να απαντήσει σε ερωτήσεις μέσω του λογαριασμού του θιάσου στο Τwitter. Επίσης επρόκειτο να διοργανωθεί και επίδειξη πυροτεχνημάτων από τη στέγη του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θεάτρου στο Stratford-upon-Avon.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616 σε ηλικία 52 ετών. Η πραγματική ημερομηνία γέννησής του το 1564 παραμένει άγνωστη, αλλά παραδοσιακά η επέτειος των γενεθλίων του εορτάζεται στις 23 Απριλίου.

Το Βρετανικό Συμβούλιο ήδη έχει αρχίσει να προγραμματίζει τις εκδηλώσεις που θα ετοιμάσει για το 2016 επ’ ευκαιρία της 400ής επετείου από τον θάνατο του Σαίξπηρ. «Η 400ή επέτειος από τον θάνατο του Σαίξπηρ αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να λάβει ο βρετανικός πολιτισμός κεντρική θέση στη διεθνή σκηνή. Είναι, δηλαδή, η καλύτερη ευκαιρία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012», ανέφερε ο σερ Μάρτιν Ντέιβιντσον, διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Συμβουλίου. «Ως ο πιο πολυδιαβασμένος και μελετημένος συγγραφέας της αγγλικής γλώσσας, ο Σαίξπηρ αποτελεί για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ένα συνδετικό κρίκο με τη Βρετανία. Είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια κοινότητα θα αναμένει αυτήν την επέτειο για να τη γιορτάσει μαζί με τη Βρετανία. Ελπίζουμε ότι οι πολιτιστικοί οργανισμοί θα καταφέρουν να τιμήσουν τις προσδοκίες αυτές και θα κάνουν το 2016 την επόμενη ολυμπιακή μας στιγμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή