Διευκρινίσεις και οδηγίες για ευρωεκλογές

Διευκρινίσεις και οδηγίες για ευρωεκλογές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 42 υποψήφιους μπορεί να περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο κάθε κόμματος ή συνδυασμού για τις ευρωεκλογές, δηλαδή το διπλάσιο του αριθμού των εδρών (21) που αναλογεί στην Ελλάδα σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Για πρώτη φορά σε αυτές τις ευρωεκλογές εφαρμόζεται ο θεσμός της ποσόστωσης για την κατάρτιση της πρότασης υποψηφιότητας των συνδυασμών -θα πρέπει ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο να ανέρχεται στο 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους. Επίσης, επειδή η ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί με σταυρό προτίμησης, οι υποψήφιοι θα αναγράφονται στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών κατά αλφαβητική σειρά.

Το σύστημα εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αμιγώς αναλογικό. Επισημαίνεται ότι κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων, που δεν συγκέντρωσε ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, δεν δικαιούται έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα:

• Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν μέχρι 600 ψηφοφόροι.

• Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη έντυπων ψηφοδελτίων, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν μη έντυπα ψηφοδέλτια της ίδιας λευκής απόχρωσης. Σε αυτά ο εκλογέας αναγράφει με το χέρι του το όνομα του συνδυασμού της προτίμησής του και το ονοματεπώνυμο μέχρι και τεσσάρων υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό.

• Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ασυμφωνίες μεταξύ των στοιχείων που αναγράφονται στα έντυπα αναγνώρισης και τους εκλογικούς καταλόγους εναπόκειται στην κρίση της εφορευτικής επιτροπής να επιτρέψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

• Στις ευρωεκλογές, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, υπό την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14.3.2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οι ετεροδημότες που θα μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές (25 Μαΐου), δεν θα είναι δυνατό να ψηφίσουν στον τόπο αυτό για τις ευρωεκλογές.

• Κατά τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακολουθεί η ψηφοφορία τυχόν επαναληπτικών δημοτικών εκλογών και αμέσως μετά η ψηφοφορία τυχόν επαναληπτικών περιφερειακών εκλογών.

• Η ψηφοφορία μπορεί με πρωτοβουλία της εφορευτικής επιτροπής να παραταθεί για δύο ώρες το ανώτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή