Μειώνονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας

Μειώνονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή στην 7η θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας παρέμεινε η Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της εταιρείας S&P Capital IQ, λαμβάνοντας υπόψη το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας, η πιθανότητα να κηρύξει χρεοκοπία η Ελλάδα ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους 26,67%.

Δύο χρόνια μετά το PSI, η Ελλάδα έχει αφήσει την πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, στον οποίο τώρα βρίσκεται η Αργεντινή με πιθανότητα χρεοκοπίας 70,54%. Δεύτερη στην κατάταξη είναι η Βενεζουέλα με πιθανότητα 58,91% και ακολουθούν Ουκρανία (45,06%), Πακιστάν (42,81%), Κύπρος (28,96%) και Αίγυπτος (27,25%).

Στον αντίποδα, δηλαδή οι χώρες με τις λιγότερες πιθανότητες χρεοκοπίας, βρέθηκαν η Νορβηγία με 1,21%, η Σουηδία με 1,45%, οι ΗΠΑ με 1,55%, η Γερμανία με 2,01% και η Φινλανδία με 2,07%.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα της S&P Capital IQ δεν λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. Η νέα έκδοση των 5ετών ομολόγων στις 10 Απριλίου δεν έχει περιληφθεί στους υπολογισμούς της εταιρείας και σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς εκτιμάται ότι στην επόμενη τριμηνιαία έκθεση της S&P Capital IQ, η κατάταξη της Ελλάδας θα είναι ακόμα καλύτερη.

Χθες, το νέο 5ετές ομόλογο διαπραγματευόταν στη δευτερογενή αγορά με τιμή 99,7% και απόδοση 4,82% από 4,78% που ήταν προχθές. Για ακόμα μία ημέρα η απόδοση των νέων ομολόγων ήταν μικρότερη από εκείνη την οποία είχαν την ημέρα έκδοσής τους, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή