Στην 74η θέση υποχώρησε η Ελλάδα στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής – επικοινωνιών

Στην 74η θέση υποχώρησε η Ελλάδα στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής – επικοινωνιών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» ισχύει για την Ελλάδα στις αξιολογήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF). Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η νέα μελέτη με τίτλο «Επιβραβεύσεις και ρίσκα στον τομέα των μεγάλων δεδομένων» (The Global Information Technology Report 2014 – Rewards and Risks of Big Data)» που παρουσίασε χθες το WEF, η χώρα εμφανίζεται στην 74η θέση με βάση τον δείκτη ετοιμότητας για δικτύωση (Networked Readness Index, NRI).

Η κατάταξη αυτή βρίσκεται δέκα θέσεις χαμηλότερα από την αντίστοιχη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε το 2013 και η οποία έφερε τη χώρα μας στην 64η θέση. Με βάση δε τα στοιχεία της νέας μελέτης, η χώρα είναι η τελευταία με βάση τον δείκτη NRI μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη και η προτελευταία μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη και η Πορτογαλία, η οποία διαθέτει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τη χώρα μας (γεωγραφική θέση, κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.λπ.), κατατάσσεται στην 33η θέση, πολύ μακριά δηλαδή από τη θέση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση δέκα θέσεων, παρά τη βελτίωση της συνολικής επίδοσής της, φέρνοντάς την για φέτος στην 74η θέση», αναφέρουν οι μελετητές του WEF. Η επίδοση αυτή είναι λίγο καλύτερη από εκείνη της Ρουμανίας που βρίσκεται στην 75η θέση και λίγο χειρότερη από εκείνη της Βουλγαρίας που βρίσκεται στην 73η θέση. Το γεγονός όμως ότι ο δείκτης NRI βελτιώθηκε οριακά, αλλά η χώρα υποχώρησε στην κατάταξη του δείκτη, σημαίνει απλά ότι οι άλλες χώρες κάνουν μεγαλύτερα βήματα από εμάς. Σημειώνεται ότι στην τελευταία μελέτη του WEF συμμετέχουν τέσσερις χώρες περισσότερες απ’ ό,τι κατά την προηγούμενη μελέτη. H προσθήκη αυτή δεν επηρεάζει τις επιδόσεις της Ελλάδας, δεδομένου ότι κατατάσσονται σε θέσεις αρκετά χαμηλότερα από τη χώρα μας. Στην αξιολόγηση το 2013 συμμετείχαν 144 χώρες, ενώ στη φετινή μελέτη συμμετέχουν 148 χώρες.

Εξετάζοντας τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη NRI, σύμφωνα με το WEF, η Ελλάδα εμφανίζει αδυναμίες κυρίως στο πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον και κατατάσσεται στην 114η θέση μεταξύ 148 οικονομιών του πλανήτη. Επίσης αδυναμίες εμφανίζονται στο τομέα της παραγωγής καινοτομίας (117η θέση) και στην αξιοποίηση των κεφαλαίων υψηλού ρίσκου venture capital (146η θέση). Αντίθετα, η χώρα μας εμφανίζεται καλά τοποθετημένη σε δείκτες που αφορούν την ανάπτυξη υποδομών, όπως για παράδειγμα η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων. Με βάση τον δείκτη διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων η χώρα κατατάσσεται στην 28η θέση. Ο υψηλότερος υποδείκτης που εμφανίζεται αφορά τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου η χώρα κατατάσσεται στην 5η θέση. Με βάση τα παραπάνω, η χώρα εμφανίζει τεράστιο έλλειμμα κυρίως στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να παράγει νέα και κυρίως καινοτομικά προϊόντα. Πρώτη χώρα με βάση τον δείκτη NRI κατετάγη η Φινλανδία και δεύτερη η Σιγκαπούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή