«Σκηνή περιοδείας» σε πλοίο του Π.Ν.

«Σκηνή περιοδείας» σε πλοίο του Π.Ν.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά η σκηνή, τα παρασκήνια, τα καμαρίνια, η πλατεία, όλα θα στηθούν μέσα στο αρματαγωγό «Ρόδος»! Και μ’ αυτό το όχημα, και με την αρωγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, το Εθνικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει μια δράση που ονομάζει «Σκηνή περιοδείας» και θα δώσει παραστάσεις από τις 30 Απριλίου ώς τις 16 Μαΐου σε ακριτικά λιμάνια του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ελεύθερη είσοδος

Με ελεύθερη είσοδο θα καλυφθούν οι 400 περίπου θέσεις που θα στηθούν ως πλατεία στο αρματαγωγό. Και με πρώτη παράσταση το έργο «Ενας Ελληνας – Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη», ένα έργο βασισμένο στο εμβληματικό αυτοβιογραφικό κείμενο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, έτσι όπως το διασκεύασε για τη σκηνική του παρουσίαση ο ηθοποιός Περικλής Μουστάκης.

«Το Εθνικό δεν είναι θέατρο της Αθήνας, είναι και της περιφέρειας» έλεγε χθες το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτ. Χατζάκης. Και συνέχισε: «Ο κάθε πολίτης μπορεί να δέχεται το αντίδωρο της εισφοράς που πληρώνει. Κι επειδή πήγαμε καλά εισπρακτικά, μπορούμε να κάνουμε αυτές τις δράσεις. Μια ιδρυτική πράξη είναι αυτό που γίνεται και θέλω να το δείτε σαν θεσμό και σαν δικαίωμα των πολιτών και όχι σαν πρωτοβουλία του Εθνικού».

Τον λόγο πήραν μετά ο Περικλής Μουστάκης, ο Χρήστος Μαρσέλλος (που μετείχε στη δραματουργική επεξεργασία) και δύο από τους ηθοποιούς της παράστασης, ο Σήφης Πολυζωίδης και η Τάνια Παλαιολόγου. Ο Περικλής Μουστάκης είπε ότι «η παράσταση φωτίζει το παρελθόν και το παρόν, σχολιάζει, χειρονομεί, σαρκάζει, βάζοντας το τότε και το τώρα δίπλα δίπλα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλη μορφή κάθε φορά». Και αποκάλυψε ότι αυτή η ιδέα του Εθνικού τον αναστατώνει «γιατί ακουμπάει στη νεανική και διαρκή φαντασίωση του ηθοποιού να βγει στα όρη και στα βουνά και να κάνει θέατρο».

Τον χειμώνα στην Αθήνα

Ο Σωτήρης Χατζάκης είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα η παράσταση και ότι φιλοδοξεί αυτή η πρωτοβουλία-θεσμός να συνεχιστεί και τον χειμώνα.

Πρώτο λιμάνι της παράστασης, ο Εύδηλος της Ικαρίας στις 30/4. Θα ακολουθήσουν: Πάτμος (2-3/5), Λέρος (4-5/5), Αστυπάλαια (7/5), Νίσυρος (9/5), Τήλος (11/5), Κάρπαθος (12-13/5), Κάσος (15/5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή