«Ανθίβολα εκ του ανέσπερου φωτός» στο Μουσείο Υδρας

«Ανθίβολα εκ του ανέσπερου φωτός» στο Μουσείο Υδρας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EKΘΕΣΗ. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία: το 2014 το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας κλείνει 25 χρόνια επαναλειτουργίας, διάστημα κατά το οποίο κατάφερε να υλοποιήσει υποδειγματικές δράσεις με ελάχιστα μέσα και να αποτελεί το πλέον σημαντικό σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή του νησιού, χειμώνα και καλοκαίρι. Και όλα αυτά, αποτελώντας στην ουσία δημόσια υπηρεσία, με τις δεσμεύσεις της γραφειοκρατίας και τη συνεχή μείωση των πόρων του. Παρά τα εμπόδια, με τις άοκνες προσπάθειες της επικεφαλής του Ντίνας Αδαμοπούλου, φέτος ολοκληρώθηκαν τα έργα ανακαίνισης και όλα είναι έτοιμα για την έκθεση-σταθμό της φετινής επετείου.

Εχει τίτλο «Ανθίβολα εκ του ανέσπερου φωτός» και αντλεί το περιεχόμενό της από το corpus έργων της συλλογής Βελιμέζη. Ορισμένα εξ αυτών έχουν παρουσιαστεί σε πόλεις του εξωτερικού (το 2007 σε Βερολίνο και Κρακοβία, το 2008 στην Αλεξάνδρεια, το 2009 στην Αγία Πετρούπολη, το 2010 στη Μόσχα και το 2011 στη Σόφια), χάρις στο φιλόδοξο εκθεσιακό πρόγραμμα εξωστρέφειας της συλλογής, το οποίο διοργανώνει ο Χρήστος Μαργαρίτης. Την έκθεση της Υδρας επιμελείται ο ιστορικός της τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης.

Η λέξη «ανθίβολο», από το ρήμα αντιβάλλω, είναι το αποτύπωμα ενός εικαστικά αξιόλογου αρχετύπου. Τα ανθίβολα, σχέδια για φορητές εικόνες και αγιογραφίες, υπήρξαν σημαντικά εργαλεία δουλειάς για τους αγιογράφους από τα βυζαντινά χρόνια ώς και τη δική μας γενιά του ’30, η οποία έσκυψε με σεβασμό στην παράδοσή μας. Ακόμα και σήμερα αγιογράφοι τα χρησιμοποιούν για να ιστορήσουν ναούς. Στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας θα παρουσιαστούν ανθίβολα από τους Χιονάδες, το μικρό χωριό της Ηπείρου, όπου έδρασαν από τα μέσα του 18ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα πολλές οικογένειες ζωγράφων και αγιογράφων, όπως η οικογένεια των Παπακωστάδων και Μαρινάδων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή