Μειονότητα χωρίς όνομα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε μια δυστοκία με τους προσδιορισμούς στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και μια εφευρετικότητα στην κάλυψη της αμηχανίας μας. Προτείνω λοιπόν να λύσουμε το ζήτημα της τ… (άφατης) μειονότητας στη Θράκη με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο που αντιμετωπίσαμε το θέμα του «κρατιδίου των Σκοπίων» και του «ψευδοκράτους» με τους ψευδολιμένες, τις ψευδοπόλεις και τους ψευδοπολιτικούς: να τη βαφτίσουμε «πρώην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», που κάνει κι ωραία ακροστιχίδα «πμμΘ» (που-μου-μου-Θου, όπως που-γου-δου-Μου, ΠΓΔΜ). Είναι ενδιαφέρον ότι τα τελευταία 24ωρα, που ξέσπασε η ιστορία με την -τουλάχιστον ατυχή- υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και την απόσυρσή της στη συνέχεια, ελάχιστοι μιλούν για τη μειονότητα. Οι περισσότεροι σιχτιρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «άνοιξε ευαίσθητα εθνικά θέματα» και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σιωπή, με το επιχείρημα ότι η συζήτηση για τέτοια ζητήματα θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Τουρκία. Εψαξα στις μεγάλες τουρκικές εφημερίδες και δεν είδα να ασχολούνται με το θέμα. Εχουν υπερβολικά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα για να ικανοποιήσουν τη δική μας εθνική ματαιοδοξία.

Οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές. Η περίπτωση της Σουλεϊμάν θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ενήλικη αντιπαράθεση σχετικά με την αντιμετώπιση των μειονοτήτων στη χώρα μας, για τα λάθη του παρελθόντος και τη νέα πολιτική που εγκαινίασε ο Γιώργος Παπανδρέου ως ΥΠΕΞ στην περιοχή της Θράκης (ναι, καμιά φορά χρειάζεται λίγη γενναιοδωρία παραπάνω και πολύ λιγότερη μικροπρέπεια για να αναγνωρίσει κανείς τα επιτεύγματα μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής προσωπικότητας). Ο διάλογος για τη μειονότητα και την ανάγκη χειραφέτησής της από τους δύο αντικρουόμενους εθνικισμούς, ελληνικό και τουρκικό, πρέπει να πραγματοποιηθεί (τώρα, αύριο, κάποτε, δεν υπάρχει σωστό τάιμινγκ). Χωρίς κουτοπονηριές και εθνικιστικές προσπάθειες τριχοτόμησης της μειονότητας στη Θράκη με στόχο την αποδυνάμωσή της. Γιατί είναι τουλάχιστον ύποπτο το όψιμο ενδιαφέρον, 30 ημέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση του Μαΐου, για τους Ρομά και τους Πομάκους, ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν δρέψει δάφνες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θα μπουν μέσα οι Τούρκοι και οι Συριζαίοι θα μιλάνε για δικαιώματα!!!» (τρία θαυμαστικά), γράφει το antinews. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν», απεφάνθη ο γνωστός διεθνιστής και φεμινιστής Θεόδωρος Πάγκαλος και κάλεσε Ρομά και γυναίκες να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Κεμαλικό φερέφωνο» χαρακτηρίστηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος. Ισως βέβαια αν είχε αποκηρύξει εξαρχής το φλερτ με τον εθνικισμό και το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είχε αποφύγει τέτοιου είδους παλινωδίες και περιπέτειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή