Β΄ γύρος προεδρικών στο Αφγανιστάν

Β΄ γύρος προεδρικών στο Αφγανιστάν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί για τις αφγανικές προεδρικές εκλογές στα τέλη Μαΐου, καθώς κανείς εκ των υποψηφίων δεν φέρεται να κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσοστό του 50% και άνω που απαιτείται για την εκλογή του προέδρου. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή είναι προσωρινά, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται σε εξέλιξη, η διενέργεια δευτέρου γύρου, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ούτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ασράφ Γκάνι, κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Στις 34 επαρχίες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 82,6% των ψήφων, ο Αμπντουλάχ προηγήθηκε με 43,8% ενώ ο Γκάνι συγκέντρωσε το 32,9%. Το υψηλό ποσοστό του Αμπντουλάχ δεν εξασφαλίζει την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου ώστε να διαδεχθεί τον απερχόμενο Χαμίντ Καρζάι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Αφγανιστάν, ο οποίος ηγείται της χώρας από το 2001. «Με το 17,5% των ψήφων που απομένει να καταμετρηθεί, είναι αμφίβολο ότι κάποιος θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, Αχμάντ Γιουσούφ Νουριστάνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ. Η εκλογική διαδικασία, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου, θεωρήθηκε γενικά επιτυχής, αφού η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη. Επίσης, αποφεύχθηκε κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα των Ταλιμπάν την ημέρα της ψηφοφορίας, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές και είχαν καλέσει τους Αφγανούς σε αποχή. Φήμες, ωστόσο, υπήρξαν περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Σε άλλες εξελίξεις, τρεις Αμερικανοί γιατροί έχασαν τη ζωή τους χθες κατά τη διάρκεια επίθεσης στο διεθνές νοσοκομείο της Καμπούλ, όταν ένας Αφγανός φρουρός ασφαλείας άνοιξε πυρ, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας. «Ενας αστυνομικός που είχε υπηρεσία στο νοσοκομείο Cure International επιτέθηκε σε μερικούς ξένους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Σεντίκ Σεντικί. «Ο δράστης τραυματίστηκε και κρατείται από την αστυνομία, καθώς διεξάγουμε έρευνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οπως διευκρίνισε ο Σεντικί, τα θύματα ήταν γιατροί στο χριστιανικό νοσοκομείο, το οποίο διευθύνει μια αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση και χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης. Το νοσοκομείο Cure International ειδικεύεται στην παιδιατρική και στη μαιευτική και θεωρείται ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπου πολλοί γιατροί πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση.

Οι φονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων Αφγανών και ξένων πολιτών έχουν κλιμακωθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των προεδρικών εκλογών. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η 48χρονη φωτογράφος του αμερικανικού πρακτορείου Associated Press Ανια Νίντρινγκχαους σκοτώθηκε, ενώ μια 60χρονη Καναδή δημοσιογράφος, η Κάθι Γκάνον, τραυματίστηκε σοβαρά όταν το αυτοκίνητό της δέχθηκε επίθεση στο Ανατολικό Αφγανιστάν. Οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν μερικές μόλις εβδομάδες μετά τον θάνατο ενός δημοσιογράφου αφγανικής καταγωγής του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου και οκτώ ακόμη ατόμων, όταν ένοπλοι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ σε πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο της Καμπούλ. Τον Μάρτιο ένας Σουηδός δημοσιογράφος, ο Νιλς Χόρνερ, έχασε τη ζωή του όταν ένοπλος τον πυροβόλησε σε εστιατόριο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή