Με διαδικασίες-εξπρές η αδειοδότηση επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους

Με διαδικασίες-εξπρές η αδειοδότηση επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπόσχεση ότι έως το τέλος του έτους θα καταστεί πλήρως λειτουργικός, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος νόμος-πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Ο νόμος αυτός που παρουσιάστηκε πριν από περίπου δύο μήνες από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, αποσκοπεί στο να επιτρέψει την ίδρυση μιας εταιρείας ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες. Επιπλέον, επιχειρεί να μεταβάλει τη φιλοσοφία που ίσχυε μέχρι σήμερα για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, ότι μια εταιρεία για να λειτουργήσει, απαιτείται πρώτα η παρέμβαση (αδειοδότηση) του κράτους. Η νέα φιλοσοφία, που ευαγγελίζεται η ηγεσία του υπουργείου, αναφέρει ότι «όλες οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων».

«Σήμερα, όλες οι δραστηριότητες χρειάζονται άδεια από το κράτος, πλην εξαιρέσεων. Με το νέο πλαίσιο, όλες οι δραστηριότητες επιτρέπονται, πλην λίγων εξαιρέσεων που χρειάζονται άδεια», είχε αναφέρει πριν από μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο νόμος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι αποτέλεσμα προεργασίας αρκετών μηνών. Απαιτήθηκε δε η συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) για τη σύνταξή του, όπως και άλλων φορέων, όπως η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) και άλλα υπουργεία. Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και στο στάδιο υλοποίησης της εφαρμογής του νόμου, προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του. Ο κ. Χατζηδάκης, μάλιστα υποσχέθηκε μια ταχύρρυθμη έκδοση του δευτερογενούς δικαίου, έτσι ώστε ο νόμος-πλαίσιο να καταστεί πλήρως λειτουργικός από τις αρχές του επόμενου έτους. «Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα προβαίνουμε στην έγκριση όλης της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας. Γι’ αυτό τον λόγο θα δημιουργηθεί και ένα γραφείο συντονισμού με εκπροσώπους από το γραφείο του πρωθυπουργού και από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να μην καθυστερήσουμε καθόλου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι συνιστά ζήτημα προτεραιότητας για τη χώρα, να αντιμετωπίσει ριζικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά το ζήτημα της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, για μια σειρά δραστηριοτήτων δεν θα απαιτείται η αδειοδότησή τους. Θα αρκεί μία δήλωση έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ ή/και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Επίσης για μια σειρά άλλων επιχειρήσεων, μεγαλύτερης όχλησης (π.χ. βιοτεχνίες ρούχων) θα αρκεί μία δήλωση αυτοσυμμόρφωσης προς τους όρους που θα καθορίσει Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στη συνέχεια. Τέλος, εκεί όπου θα απαιτείται αδειοδότηση, αυτή θα είναι απαλλαγμένη από μια σειρά διαδικασιών που προβλέπονται σήμερα, ενώ επιπλέον τίθεται ως ανώτατο όριο ικανοποίησης του αιτήματος οι 50 ημέρες. Σε περίπτωση που οι δημόσιες αρχές δεν γνωμοδοτήσουν αρνητικά εντός του συγκεκριμένου ορίου, τότε η άδεια θα εκδίδεται αυτοδίκαια.

Οι κατηγορίες επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία τους απαιτεί αδειοδότηση, ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την κατηγοριοποίηση του νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (ν. 4014/2011) και έχουν ως εξής: 1. Εργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών. 2. Υδραυλικά έργα. 3. Λιμενικά έργα. 4. Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών. 5. Εξορυκτικές δραστηριότητες. 6. Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπλασης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής (εμπορικά κέντρα, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαίδευση). 7. Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. 8. Υδατοκαλλιέργειες. 9. Βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις. 10. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 11. Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών. 12. Ειδικά έργα και δραστηριότητες.

Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνται επιμέρους κατηγορίες που απαιτούν ειδικά καθεστώτα αδειοδότησης, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Για την παρακολούθηση μιας διαδικασίας αδειοδότησης, στο ΥΠΑΝ θα αναπτυχθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Ετσι ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει την αίτηση αδειοδότησης ηλεκτρονικά, ενώ ηλεκτρονικά θα παρακολουθείται και η εξέλιξη της διαδικασίας.

Για την υλοποίηση της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου θα συστηθεί μια ομάδα παρακολούθησης που θα στελεχώσουν ο γ.γ. Βιομηχανίας Γιώργος Στεργίου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, ο οικονομολόγος Αιμίλιος Στασινάκης, εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης, και στελέχη των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων. Επίσης, στην ομάδα παρακολούθησης θα συμμετέχει ενεργά η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα αναλάβει ρόλο project manager και θα παρέχει τεχνική υποστήριξη, όπως και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force). Η εμπλοκή των διεθνών μας εταίρων είναι πολύτιμη, διότι διασφαλίζει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή