ΔΝΤ: Στα τέλη Απριλίου η απόφαση χορήγησης δανείου στο Κίεβο

ΔΝΤ: Στα τέλη Απριλίου η απόφαση χορήγησης δανείου στο Κίεβο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του διεθνούς οικονομικού οργανισμού και το διοικητικό του συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 30 Απριλίου ώστε να εξετάσει το θέμα και να αποφασίσει εάν θα δώσει την τελική έγκρισή του.

Στα τέλη Μαρτίου το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει διστακτικά να χορηγήσει ένα διετές δάνειο ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, να ανακάμψει μετά από πολλούς μήνες πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ακριβές ποσό του δανείου, ωστόσο μια καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι θα ανέρχεται στα 17 δισ. δολάρια.

Παρά την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο Ράις διαβεβαίωσε ότι η πολιτική κατάσταση δεν εμποδίζει το ΔΝΤ να δεσμευτεί απέναντι στο Κίεβο. "Ένας από τους βασικούς ρόλους του Ταμείου είναι να εργάζεται σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για το ΔΝΤ να εργάζεται μέσα σε τεταμένο πολιτικό πλαίσιο", σημείωσε.

Ο Ράις είπε επίσης ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να περιλαμβάνει την Κριμαία στους υπολογισμούς του για την ουκρανική οικονομία, μολονότι η χερσόνησος έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Η Κριμαία "περιλαμβάνεται στα δεδομένα που χρησιμοποιούμε για την Ουκρανία", είπε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι η οικονομία της χερσονήσου αντιπροσωπεύει το 3,7% του ουκρανικού ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή