Προς κλιμάκωση της οικονομικής σύγκρουσης με τη Δύση

Προς κλιμάκωση της οικονομικής σύγκρουσης με τη Δύση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία απειλούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση τον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, στο πλαίσιο της εν εξελίξει περιοδείας του στην Ανατολική Ασία, ο Μπαράκ Ομπάμα απείλησε με νέες οικονομικές κυρώσεις τη Ρωσία εφόσον δεν αναλάβει άμεσα δράση για τον τερματισμό της ένοπλης εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών. «Μέχρι στιγμής, βλέπουμε ότι δεν κινούνται (οι Ρώσοι) με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, για να προσθέσει: «Είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων. Υπάρχει, όμως, πάντα η πιθανότητα να αλλάξουν πορεία, αύριο ή μεθαύριο, και να υιοθετήσουν διαφορετική στάση».

Από την πλευρά της, η Ρωσία υπέβαλε εμπιστευτικό υπόμνημα στον Οργανισμό Παγκοσμίου Εμπορίου, του οποίου είναι μέλος, με το οποίο προειδοποιεί ότι ενδέχεται να σύρει τις ΗΠΑ σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομες οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν μια ορισμένη αρνητική επίδραση στη ρωσική οικονομία, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκτασή τους θα είναι περιορισμένη. «Συνολικά, προκαλούν (οι κυρώσεις) μια ορισμένη ζημία, καθώς οδηγούν σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας και ανεβάζουν το κόστος δανεισμού», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης. Προσέθεσε, όμως, ότι η επιβάρυνση στη ρωσική οικονομία «δεν έχει κρίσιμες διαστάσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το πρώτο τέταρτο του 2014, στη διάρκεια του οποίου υπήρξε διαρροή συναλλάγματος ύψους 63,7 δισ. δολαρίων.

Απαντώντας στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, η ρωσική κυβέρνηση εμφανίστηκε να σκληραίνει και αυτή τη στάση της, τόσο έναντι των Δυτικών εταίρων της όσο και έναντι της κυβέρνησης του Κιέβου. Ο υπ. Φυσικών Πόρων Σεργκέι Ντονσκόι προειδοποίησε ότι οι ξένες εταιρείες που θα διακόψουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων «δεν θα είναι εύκολο να ξαναγυρίσουν εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα». Προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες της Δύσης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία δεν έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αποσυρθούν. Αντίθετα, η BP και η Royal Dutch Shell, δύο ενεργειακά μεγαθήρια της Δύσης, διεμήνυσαν, με επισκέψεις διευθυντικών στελεχών τους στη Μόσχα, ότι εννοούν να σεβαστούν μέχρι κεραίας τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Η ΒΡ κατέχει περίπου το 20% της ρωσικής Rosneft, ενώ η Shell συνεργάζεται στενά με την Gazprom. Σε μια κίνηση άσκησης πίεσης προς το Κίεβο, η κρατικά ελεγχόμενη Gazprom έστειλε στην ουκρανική Naftogaz άλλον ένα «λογαριασμό», ανεβάζοντας κατά 11,4 δισ. δολάρια το χρέος της Ουκρανίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, Γαλλία και Πολωνία κατέθεσαν κοινή πρόταση για δημιουργία «Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας» κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Η κοινή πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή