Αμεση εκδίκαση μεγάλων υποθέσεων

Αμεση εκδίκαση μεγάλων υποθέσεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στη σύσταση ειδικού ποινικού τμήματος στο Εφετείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου θα εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος όπως π.χ. εξοπλιστικά προγράμματα, υποθέσεις διαφθοράς, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, τρομοκρατίας αλλά και η υπόθεση της Χρυσής Αυγής εφόσον τελικώς παραπεμφθεί σε δίκη, προχωρεί με τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος της κίνησης αυτής του υπουργού Χαρ. Αθανασίου είναι η άμεση εκδίκαση των «ευαίσθητων» υποθέσεων προκειμένου να αποφεύγονται… φαινόμενα παραγραφής αλλά και αποφυλάκισης των κατηγορουμένων λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Το τμήμα αναμένεται να λειτουργήσει από το νέο δικαστικό έτος, στις 16 Σεπτεμβρίου 2014, και επί της ουσίας πρόκειται για τον τελευταίο «κρίκο» μιας αλυσίδας που έχει συντεθεί για τη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων και απαρτίζεται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους ανακριτές Διαφθοράς και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές. Οι δικαστές του ποινικού τμήματος θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτές τις υποθέσεις, θα ορίζονται για μία διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, ενώ η θητεία τους θα μπορεί να παραταθεί με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας για ένα ακόμη έτος. Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτήν την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη. Μετά τη θητεία τους στο Ποινικό Τμήμα, οι δικαστές θα μπορούν να οριστούν εκ νέου για τη συγκρότησή του, μετά την πάροδο τουλάχιστον δύο ετών.

Παράλληλα με την ίδια τροπολογία σχεδιάζεται η άμεση αποφυλάκιση όσων εκτίουν πενταετή ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα και έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Ετσι, όσοι καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη θα μπορούν να την εξαγοράζουν ή να την εκτίουν με άλλους τρόπους πλην της κράτησης, όπως διά της κοινωφελούς εργασίας.

Νέα ποινική μεταχείριση προβλέπεται για τους κατηγορούμενους στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή τους. Εφεξής, μέχρι την έκδοση του βουλεύματος που θα άρει τη διαφωνία, ο κατηγορούμενος δεν θα κρατείται αλλά θα του επιβάλλεται με ανακριτική διάταξη κατ’ οίκον περιορισμός, αφαίρεση διαβατηρίου και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Προαγωγές

Τέλος, βάσει της τροπολογίας του υπ. Δικαιοσύνης, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Εφεξής τις προαγωγές στις θέσεις του προέδρου και των αντιπροέδρων του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των διοικητικών δικαστηρίων, θα προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να ζητείται η γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή