Μετωπική σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Μετωπική σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμείωτη συνεχίζεται η κομματική αντιπαράθεση με φόντο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την ίδια στιγμή που οι τουρκογενείς της περιοχής έχουν λάβει την απόφαση να προχωρήσουν σε καταμέτρηση δυνάμεων μέσω της καθόδου του DEB/ΚΙΕΦ, που αποτελεί μετεξέλιξη του κόμματος που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ.

Η διαχείριση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Χριστόπουλου, που χαρακτήρισε «τουρκική» τη μειονότητα, οδήγησε σε μια δημόσια αντιπαράθεση που περιλαμβάνει εκατέρωθεν καταγγελίες για τη στάση έναντι του DEB μουσουλμάνων υποψηφίων στις υποστηριζόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. λίστες των αυτοδιοικητικών εκλογών, διαρροές, αιχμηρές ανακοινώσεις και, ενίοτε, αστήρικτες μομφές. Μετά την προχθεσινή «απόσυρση» ακόμη ενός υποψηφίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, του δικηγόρου Αχμέτ Κουρτ, προέδρου στην, αυτοαποκαλούμενη, «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης, λόγω της φωτογράφησής του με τον ηγέτη του ΜΗΡ (πρώην «Γκρίζοι Λύκοι») Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καταγγέλλοντας ότι σε συνέντευξή του, το 1989, είχε αναγνωρίσει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Σε οξείς τόνους, η Νέα Δημοκρατία διέψευσε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν δηλώσεις του πρωθυπουργού το 1989 έχουν διαψευστεί εδώ και δεκαετίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «το δηλητηριώδες παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με τα εθνικά θέματα πρέπει επιτέλους να τελειώνει».

Ωστόσο, η αντιπαράθεση όσον αφορά τη μειονότητα συνεχίστηκε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρεί σε ονομαστικές καταγγελίες μειονοτικών στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που φέρονται να στηρίζουν την εκλογική προσπάθεια του, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «εθνικιστικού μειονοτικού κόμματος DEB». Η Ν.Δ. αντεπιτέθηκε δημοσιοποιώντας προηγούμενες δηλώσεις του κ. Χριστόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες αναγνωρίζει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα ενώ, αντί πλέον να ζητεί την αποπομπή του καθηγητή από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η ανοχή του κ. Τσίπρα συνιστά αποδοχή των θέσεων αυτών.

Λεπτές ισορροπίες

Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση έρχεται να απειλήσει τις λεπτές ισορροπίες στη Θράκη, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα επεδίωξαν να προσεταιριστούν ή να ενσωματώσουν στελέχη της μειονότητας, εν γνώσει του γεγονότος ότι αυτά θα λειτουργούσαν, εκ παραλλήλου, ως ενιαία φωνή για τα θέματα της μειονότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ουδείς τουρκογενής μειονοτικός εμφανίστηκε να υπερασπίζεται την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν αλλά, αντιθέτως, υπήρξε αντίδραση στην καρατόμηση Κουρτ, ακόμη και από τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πολιτευτή στη συνέχεια της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της ΔΗΜΑΡ.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν ανησυχία για τη σφοδρότητα της κομματικής αντιπαράθεσης. Ηδη στη Θράκη εκφράζεται η άποψη ότι το DEB θα καταγράψει υψηλό ποσοστό στη Ροδόπη αλλά θα έχει και παρουσία σε Δωδεκάνησα και σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή