Το αρχείο της British Pathé στο Διαδίκτυο

Το αρχείο της British Pathé στο Διαδίκτυο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότερες ανησυχίες εκφράζονται τελευταία σχετικά με τις εφαρμογές του Διαδικτύου στα πεδία της γνώσης και της έρευνας. Η συνεργασία της Google με πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες για την αποκλειστική ψηφιοποίηση των συλλογών τους έφερε στο προσκήνιο προβληματισμούς για τον έλεγχο και την ιδιοκτησία της γνώσης. Αλήθεια, πόσο ασφαλές και «ακαδημαϊκό» είναι να γνωρίζει μια εταιρεία-κολοσσός ανά πάσα στιγμή τι διαβάζεται και από ποιον; Θέτοντας λοιπόν το (σοβαρό) ερώτημα της διαχείρισης, δεν γίνεται να μην παραδεχθούμε και την τεράστια συμβολή του Διαδικτύου στη διάδοση της γνώσης. Τελευταίο και τρανταχτό παράδειγμα, το πρόσφατο «ανέβασμα» ολόκληρου του αρχείου της British Pathé στο κανάλι της στο YouΤube. Πάνω από 85.000 βίντεο, δικαιωμάτων της διάσημης εταιρείας παραγωγής επικαίρων, είναι πλέον διαθέσιμα δωρεάν σε κάθε χρήστη. Ντοκουμέντα που ξεκινούν από το 1896 και φτάνουν ώς το 1976 καλύπτουν διάφορα γεγονότα, από την πρώτη πτήση των αδερφών Ράιτ μέχρι τους δύο παγκοσμίους πολέμους.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ανεκτίμητο αρχείο, το οποίο μάλιστα προσφέρεται σε υψηλή ανάλυση, εύκολα προσβάσιμο και διαχειρίσιμο από τον χρήστη. Πέρα δε από τα κέρδη που θα αποφέρει στην ίδια την Pathé -το κανάλι μετράει ήδη περίπου 250.000 εγγραφές- είναι φανερό πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι πολλαπλά ευεργετική. Το άνοιγμα στο κοινό βοηθάει στη γενικότερη πληροφόρηση και γιατί όχι στην επιμόρφωση, ειδικά των νεότερων οι οποίοι μπορούν εύκολα να δουν «ζωντανές» εικόνες από άλλες εποχές. Επίσης, ερευνητές και σπουδαστές που ενδιαφέρονται για όσα έχει να προσφέρει το αρχείο έχουν τώρα σαφώς απλούστερο έργο. Τέλος, η πρωτοβουλία αυτή της Pathé μπορεί να βρει μιμητές και σε άλλους οργανισμούς που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν με παρόμοιο τρόπο το αρχείο τους.

Επιστρέφοντας πάντως στο πεδίο της αμφιβολίας, προκύπτουν νομίζω κάποια σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την έννοια της «ευκολίας». Πού μπορεί άραγε να οδηγήσει αυτή η αστραπιαία πρόσβαση της πληροφορίας που αναμφίβολα προσφέρει το Διαδίκτυο; Εχει την ίδια αξία για την πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων η άκοπη γνώση; Μάλλον πρόκειται για πρώιμα ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις θα πρέπει να περιμένουν μερικές δεκαετίες ακόμα. Ας ελπίσουμε να μην είναι δυσάρεστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή