Νέος «Αμλετ» στο θέατρο «Πορεία»

Νέος «Αμλετ» στο θέατρο «Πορεία»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια θεατρική είδηση που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη είναι η πρεμιέρα του «Αμλετ» του Σαίξπηρ σε νέα μετάφραση της Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου τη Δευτέρα (29/4) στο θέατρο Πορεία. Την παράσταση ανεβάζει η «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων», ένα σχήμα νέων ηθοποιών που δουλεύει με τον λόγο, τη μουσική και την κίνηση.

«Συμβαίνει κάτι περίεργο με τον Αμλετ. Νομίζεις ότι δεν μπορείς να αρθρώσεις τίποτα καινούργιο γι’ αυτόν. Ωστόσο, για μένα το έργο είναι ένας καθρέφτης μέσα στον οποίο κάθε εποχή βλέπει τα δικά της χαρακτηριστικά», λέει στην «Κ» ο σκηνοθέτης της παράστασης, Χρήστος Θεοδωρίδης.

Από την πλευρά της, η μεταφράστρια Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου μίλησε για την πρόκληση του «να αγγίζεις ένα έργο σαν τον Αμλετ»: «Τις δυσκολίες στη μετάφραση ενός κειμένου τέτοιου όγκου και βαρύτητας τις συναντάς πριν ξεκινήσεις. Καλείσαι να κάνεις μια μικρή συζήτηση με τον εαυτό σου. Να του υποσχεθείς πως δεν θ’ αφήσεις το μέγεθος του εγχειρήματος να σε πτοήσει», τονίζει. «Μετά ρίχνεσαι στη δουλειά, σκληρή δουλειά. Τότε αρχίζει να ξετρυπώνει, σιγά σιγά, η ανταμοιβή για την απόφαση που πήρες. Τα λόγια μπαίνουν μέσα σου και σε γαργαλάνε, ζητώντας σου να τα κάνεις δικά σου προτού τ’ αφήσεις να ξαναβγούν».

Στην τέταρτη παραγωγή της η «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων» στρέφεται στους κλασικούς. «Προσπαθήσαμε να αφηγηθούμε την ιστορία του Αμλετ χρησιμοποιώντας τον λόγο, τη μουσική και την κίνηση σαν μοχλούς αφήγησης. Στη δομή της παράστασής μας ο Αμλετ κρατά ένα ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του σύμπαντος που βλέπουμε και του δικού μας κόσμου», εξηγεί ο Χρήστος Θεοδωρίδης, ο οποίος θα μας προτρέψει ως θεατές «να δούμε μέσα από τα μάτια του Αμλετ».

«Στην Ελλάδα σήμερα έχει φτιαχτεί ένας τέτοιος κόσμος όπου η νεότερη γενιά πασχίζει όχι μόνο να ακουστεί, αλλά ακόμα και να επιβιώσει. Θλίψη, ασυμφωνία, θάνατος και κυρίως έλλειψη αγάπης, επικοινωνίας του εγώ με το εσύ. Κοιτάς γύρω σου, αντιλαμβάνεσαι ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και να αλλάξουν τώρα, ωστόσο κάθε προσπάθειά σου μοιάζει να πέφτει στο κενό. Με αυτό το πρίσμα η ίδια η γενιά είναι ένας Αμλετ».

​Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69) στις 9.15 μ.μ. Παίζουν οι Παναγιώτης Εξαρχέας, Ξένια Θεμελή, Κώστας Κορωναίος, Ντένης Μακρής, Σαμψών Φύτρος κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή