Αρχισαν οι διαδικασίες για το ομόλογο της ΔΕΗ

Αρχισαν οι διαδικασίες για το ομόλογο της ΔΕΗ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαδικασία για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου που είχε προαναγγείλει άρχισε η ΔΕΗ, ενώ σήμερα ξεκινάει τα roadshows σε διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με πρώτο σταθμό Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Την Τρίτη ακολουθούν άλλα δύο roadshows, σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, προκειμένου το απόγευμα της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των επενδυτών, η ΔΕΗ θα προβεί σε προσφορά ομολογιών αξίας 500 εκατ. ευρώ με συνδυσμό λήξεως το 2017 και το 2019, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας. Τα έσοδα από την έκδοση και πώληση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων, για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών και γενικών εταιρικών δαπανών, και για την πληρωμή των αμοιβών και εξόδων που σχετίζονται με την προσφορά και την πώληση των ομολογιών.

Από τον Νοέμβριο του 2010 ξεκινάει το θετικό ρεκόρ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σε ό,τι αφορά την επικύρωση των στοιχείων που αποστέλλει στη Εurostat χωρίς η τελευταία να διατυπώνει επιφυλάξεις. Σε χθεσινή ανακοίνωση, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή «καταδεικνύει τη σταθερή αποδοχή των δημοσιονομικών στατιστικών που καταρτίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ ως στατιστικών στοιχείων που ικανοποιούν πλήρως τους κανόνες και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών και καταρτίζονται σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά πρότυπα, και επιβεβαιώνει τις συστηματικές προσπάθειες που έχουν γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ για την παραγωγή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων».

Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις

Με την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνδέει εμμέσως πλην σαφώς τη λειτουργία της Χαλυβουργίας Ελλάδος η διοίκησή της. Με χθεσινή ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι απέβη άκαρπη η διαβούλευση με τους εργαζομένους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου για την εφαρμογή του σχεδίου ομαδικών απολύσεων. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη διαβούλευση δεν υλοποιήθηκε κανένα από τα εξαγγελθέντα μέτρα («διακοψιμότητα», αντιστάθμιση ρύπων, μείωση ΕΦΚ κ.ά.). Επισημαίνουν ότι στις 30 /4/2014 ολοκληρώνεται ο κύκλος διαβουλεύσεων και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εργασίας.

Στη Βουλή για ψήφιση άνευ κατ’ οίκον ελέγχων

Από αβλεψία, στο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, περιελήφθη η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους ελεγκτές να κάνουν έρευνες κατ’ οίκον σε όσους επαγγελματίες έχουν δηλώσει το σπίτι τους ως επαγγελματική έδρα. Οταν διαπιστώθηκε, το ΥΠΑΝ έσπευσε να ενημερώσει ότι η σχετική διάταξη θα αφαιρεθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Πάντως, σε άλλες χώρες, πολύ πιο ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους ακόμη και κατ’ οίκον.

Στροφή στην ποιότητα, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον

Ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των προτάσεων που υπέβαλε η Ελλάδα στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, όπως ονομάζεται το καινούργιο ΕΣΠΑ, εμφανίστηκε χθες ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν (φωτ.). «Τα πράγματα φαίνονται ρόδινα» δήλωσε χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας την υποστήριξη που θα δώσει η Γενική Διεύθυνση την οποία εκπροσωπεί, κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Χαν υπογράμμισε τη στροφή του νέου ΕΣΠΑ από «τις υποδομές, σε προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον ποιοτικό τουρισμό, λαμβανομένων πάντα υπόψη των περιβαλλοντικών προβλημάτων». Με τον τρόπο αυτό υπαινίχθηκε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να υπάρχει στροφή στην ποιότητα, χωρίς να επιλυθούν προηγουμένως τα περιβαλλοντικά θέματα, «και να δοθεί τέλος στα προβλήματα στον τομέα που είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή