Προσύμφωνο εξαγοράς της Μεβγάλ από τη Δέλτα 2,5 χρόνια μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα

Προσύμφωνο εξαγοράς της Μεβγάλ από τη Δέλτα 2,5 χρόνια μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση σε μία ζωτικής σημασίας για την παραγωγή γάλακτος περιοχή, αυτή της Μακεδονίας και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας αποκτά η Vivartia μέσω της εξαγοράς της Μεβγάλ, εταιρείας που, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, αποτελούσε βασικό ανταγωνιστή της Δέλτα (θυγατρικής της Vivartia) στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δυόμισι περίπου χρόνια μετά τη διάλυση του «αρραβώνα» μεταξύ των δύο εταιρειών, χθες ο μητρικός όμιλος της Vivartia, η Marfin Investment Group (MIG), ανακοίνωσε ότι η Δέλτα υπέγραψε προσύμφωνο εξαγοράς του 43% της Μεβγάλ, έτσι ώστε συνολικά να έχει το 57,8% της εταιρείας. Σε αυτό το νέο «αρραβώνα» μάλιστα η Δέλτα εμφανίζεται να δίνει πολύ μικρότερη «προίκα» σε σύγκριση με το 2010, στην πραγματικότητα μόλις 700.000 ευρώ, αλλά αυτό που κυρίως παρέχει στη βορειοελλαδίτικη εταιρεία είναι ότι ουσιαστικά τη διασώζει από την πτώχευση, εξέλιξη η οποία φαινόταν σχεδόν βέβαιη, με δυσάρεστες συνέπειες για εργαζόμενους και προμηθευτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η MIG το τίμημα της εξαγοράς του 43% από τις οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεως της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Το τελευταίο σημείο θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο για δύο λόγους: πρώτον, διότι η Δέλτα αποκτά τη Μεβγάλ απαλλαγμένη από χρέη και δεύτερον η συμφωνία έχει λάβει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το «πράσινο φως» από τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι μία από τις βασικές αιτίες ματαίωσης της προηγούμενης συμφωνίας ήταν ότι κάποιες εκ των πιστωτριών τραπεζών της Μεβγάλ διαφωνούσαν με την πώλησή της στη Δέλτα.

Οσο για το θέμα της «προίκας» αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία που ματαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 προέβλεπε ότι η Δέλτα θα αποκτούσε το 43% από τις οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση μάλιστα είχε αποκτήσει το 14,8% από την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου έναντι 19,6 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία, βεβαίως, θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η προηγούμενη συμφωνία είχε λάβει το «πράσινο φως» από την ανεξάρτητη αρχή, αν και με αρκετούς «αστερίσκους». Μέχρι την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθήκοντα προέδρου της Μεβγάλ θα αναλάβει η κ. Μαίρη Χατζάκου και αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Πέτρος Παπαδάκης.

Η συμφωνία, η οποία αυτή τη φορά φαίνεται πιο πιθανό να ολοκληρωθεί, θα αλλάξει για μια ακόμη φορά τα δεδομένα στην αγορά γάλακτος. Η Δέλτα η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν πρώτη από πλευράς μεριδίων στην αγορά του λευκού και του σοκολατούχου γάλακτος με μερίδια περίπου 25% και 55% αντιστοίχως, αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της, ενώ θα βελτιώσει τα μερίδια αγοράς και στην κατηγορία του γιαουρτιού.

Σύμφωνα τέλος με στελέχη της MIG, το αν η Δέλτα θα διατηρήσει όλες τις εγκαταστάσεις της Μεβγάλ καθώς και τις συνεργασίες που είχε συνάψει η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία με άλλες εταιρείες (για παράδειγμα διανομή προϊόντων της Danone), θα εξετασθεί μετά την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia κ. Ι. Αρτινός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Μεβγάλ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω των αρνητικών συνθηκών της περιόδου και η συμφωνία που έγινε ανοίγει τον δρόμο καταρχήν για την επιβίωση της εταιρείας μέσα από την άριστη συνεργασία μας με την κ. Μαίρη Χατζάκου, τον κ. Πέτρο Παπαδάκη και τις δανείστριες τράπεζες. Ακολούθως υπολογίζουμε ότι η Δέλτα με την τεχνογνωσία της και τις σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν μεταξύ των δύο εταιρειών θα βοηθήσει τη Μεβγάλ να αποκαταστήσει μια ανελικτική πορεία προς όφελος των εργαζομένων της, των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, της ελληνικής οικονομίας αλλά και των μετόχων της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή