Σταθερά τα επιτόκια της τουρκικής λίρας παρά τις πιέσεις

Σταθερά τα επιτόκια της τουρκικής λίρας παρά τις πιέσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πολιτικές πιέσεις για μείωση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας, η Τράπεζα της Τουρκίας είναι αποφασισμένη να διατηρήσει περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρις ότου υποχωρήσει ο πληθωρισμός που καλπάζει με ρυθμό 8,39%. Την πρόθεσή της αυτή διακήρυξε χθες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοινώνοντας ότι διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια χορηγήσεων overnight στο 12%, το εβδομαδιαίο επιτόκιο στο 10% και το overnight δανεισμού στο 8%.

Η είδηση ώθησε ανοδικά την τουρκική λίρα με το δολάριο να ανέρχεται σε 2,1362 λίρες, ενώ πριν από την απόφαση της Τράπεζας ανερχόταν σε 2,14 λίρες. Το τουρκικό νόμισμα, πάντως, παραμένει επιρρεπές στην προοπτική πολιτικής αστάθειας ενόψει των προγραμματισμένων για τον Αύγουστο προεδρικών εκλογών.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, καθώς προεξοφλούν υποχώρηση του πληθωρισμού από τα μέσα του έτους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκεί πιέσεις στην Τράπεζα, ζητώντας συστηματικά χαλάρωση για να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη. Επικαλείται, μάλιστα, την ισχυρή του θέση, όπως αυτή προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, και υποστηρίζει πως έκτοτε έχει μειωθεί ο παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας. Αναθερμαίνει, έτσι, την ανησυχία για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία έσπευσαν, πάντως, να εγκωμιάσουν χθες αναλυτές των αναδυόμενων αγορών στην Commerzbank.

Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη που σημείωσε η τουρκική οικονομία την περασμένη δεκαετία βασίσθηκε σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική σταθερότητα που γνώρισε η Τουρκία το μεγαλύτερο μέρος της διακυβέρνησης Ερντογάν, που άρχισε το 2002. Σήμερα, όμως, η ανάπτυξη επιβραδύνεται ραγδαία, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τον στόχο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από το 8,39% του Μαρτίου στο 8,12% προς τα τέλη του έτους. Θα παραμείνει, όμως, σε επίπεδα πάνω από την επίσημη πρόβλεψη για 6,6% και τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας για 5%, ο οποίος αναφέρεται και στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Απριλίου. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε χθες με απώλειες 1,06% ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού Δημοσίου βρίσκονταν στο 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή