Ιλαρόν γαρ δότην αγαπά… ο λαός

Ιλαρόν γαρ δότην αγαπά… ο λαός

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέβη προχθές στη Ρουμανία. Η Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς ζήτησε τη σύλληψη βουλευτή της αντιπολίτευσης, με την κατηγορία ότι επιχείρησε το 2012 να εξαγοράσει ψήφους μοιράζοντας πουλερικά. Κατά το κατηγορητήριο, ο Φλορίν Ποπέσκου, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του πολιτικού, ζήτησε από διευθυντή μεγάλου ορνιθοτροφείου 60-70 τόνους πουλερικών αξίας 90.000 ευρώ προκειμένου να τα διανείμει στους πολίτες. «Δεν μοίρασα και ναρκωτικά, αγροτικά προϊόντα μοίρασα», δήλωσε ο Ποπέσκου κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια.

Το περιστατικό με τα δωρισμένα κοτόπουλα θυμίζει ένα παρόμοιο, στη δική μας χώρα. Προ ολίγων μηνών, σε τουριστικό νησί, υποψήφιος δήμαρχος μοίρασε κουπόνια των 20 ευρώ, τα οποία οι τυχεροί κάτοχοί τους θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με ίσης αξίας κρέας από συγκεκριμένο κρεοπωλείο…

Ενας άλλος υποψήφιος, στη Θεσσαλία, μοίρασε μπεγλέρια σε φιλάθλους κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα.

Μιας και μιλάμε για ποδόσφαιρο, γνωστή είναι η ιστορία με τα 230.000 ευρώ για 1.150 εισιτήρια διαρκείας του ΠΑΟΚ που κατηγορήθηκε ότι είχε μοιράσει ο καταδικασμένος πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει απολογούμενος ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας, είχαν δοθεί προς άγραν ψήφων 100.000 ευρώ σε «αθίγγανο», 30.000 ευρώ και άλλα 350.000 ευρώ για αγορά εισιτηρίων ομογενών από τη Ρωσία και 50.000 για εκδήλωση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Πάντως, δωρεάν λαϊκά θεάματα (μονομαχίες) οργάνωναν προς άγραν ψήφων και οι Ρωμαίοι. Επιπλέον προσέφεραν φαγοπότια, χρήματα ή εξαγόραζαν τους ψηφοφόρους χαρίζοντας τρόφιμα και άλλα αγαθά που αφαιρούσαν από κατεχόμενες περιοχές. Ούτε στην αρχαία Αθήνα πήγαιναν πίσω στα προεκλογικά δώρα. Αλλος χρημάτιζε τους δικαστές, άλλος τραπέζωνε καθημερινά τους πολίτες, κάποιοι μοίραζαν χρήματα σε άπορους… Ασχετα αν σε ορισμένες περιπτώσεις η κατασπατάληση του πλούτου της πόλης σε χαριστικές παροχές οδηγούσε ακόμη και σε θανατική καταδίκη για πολιτική διαφθορά. Διότι, ακόμη και σε εκείνα τα ένδοξα χρόνια, ορισμένοι πολιτικοί αντλούσαν το άφθονο χρήμα που χρειάζεται η δημιουργία εκλογικής πελατείας από το δημόσιο ταμείο. Αλλοι το αντλούσαν από τα αποκτηθέντα κατά τη θητεία τους στη διαχείριση των κοινών, ορισμένοι -κυρίως νεοεισερχόμενοι- από την περιουσία τους, ενώ αρκετοί πετυχαίνουν χρηματοδοτήσεις από ιδιώτες ή ομάδες συμφερόντων οι οποίες επιθυμούν πρόσβαση στην εξουσία.

Επί χιλιετίες ο εκλογικός μηχανισμός λειτουργεί με όρους αγοράς. Μου δίνεις (μισθό, φοροαπαλλαγή ή άλλη απαλλαγή, επίδομα, χρήμα, δώρο, ακόμη και ευτελές, που αιφνιδιάζει, αποτυπώνεται) σου δίνω (ψήφο). Οι εκλογές δεν είναι παρά μια νάρκη μέσα στο ημίφως της τετραετίας, μια λάμψη στη ρουτίνα της επιβίωσης, μια καρικατούρα ισχυρής ενεργειακής πηγής, η οποία κάνει τους παρέχοντες γη και ύδωρ να εμπεδώσουν την ανωτερότητά τους απέναντι στα υπόλοιπα μέλη του είδους. Κατά τη βιβλική ρήση, ιλαρόν γαρ δότην αγαπά ο Θεός. Εν προκειμένω, ο λαός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή