Μύηση στα μυστικά των Ι.Χ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μυστικά της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν του γερμανικού οικονομικού θαύματος, πρόκειται να μυηθούν από τον Σεπτέμβριο τριάντα Ελληνες και Κύπριοι προπτυχιακοί φοιτητές. Η πρωτοβουλία ανήκει στην εταιρεία Silberform AG, που δραστηριοποιείται στον τομέα έρευνας, σχεδιασμού και παραγωγής πρωτοτύπων οχημάτων και συνεργάζεται με εταιρείες- κολοσσούς, όπως η Porsche, Daimler,Volkswagen, Audi, BMW, Opel, Airbus κ.ά. Η γερμανική εταιρεία, που έχει ως έδρα τη Στουτγάρδη και διατηρεί παραρτήματα στο Μόναχο και στην Κρακοβία της Πολωνίας, έχοντας την υποστήριξη της επιτρόπου Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Ανδρούλας Βασιλείου καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης, αξιοποίησε το πρόγραμμα Erasmus+ προκειμένου να προσφέρει τεχνογνωσία και εκπαίδευση στους νεαρούς Ελληνες. Η πρόσκληση απευθύνεται σε φοιτητές ΑΕΙ ή ΤΕΙ ειδικοτήτων του Πολυτεχνείου, του προγραμματισμού, της επικοινωνίας και των ξένων γλωσσών, που έχουν ελληνική ή κυπριακή υπηκοότητα και σπουδάζουν εντός της Ε.Ε., αλλά εκτός Γερμανίας. Επισημαίνεται ότι η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη (αποστολή βιογραφικών στο [email protected]).

«Ουσιαστικά, θα είναι ένα erasmus, έξι μηνών ή ιδανικά ενός έτους, κατά το οποίο δεν θα παρακολουθούν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, αλλά θα κάνουν πρακτική άσκηση στην εταιρεία», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αντώνης Πιτταράς, υπεύθυνος του φιλόδοξου «ελληνικού» project της Silberform. Οι επιλεγέντες θα λαμβάνουν την υποτροφία Erasmus, ύψους 680 ευρώ, και στην αναζήτηση κατοικίας στη Στουτγάρδη, πόλη με πολυπληθή ελληνική κοινότητα, θα τους βοηθήσει η εν λόγω εταιρεία. Στόχος της επιχείρησης είναι να εκπαιδεύσει άρτια τους τριάντα νέους, οι οποίοι δύνανται να αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη στελέχωση παραρτήματος, που ετοιμάζεται να «ανοίξει» στην Ελλάδα τη χρονιά 2015-2016. Υπολογίζεται ότι η νέα μονάδα της γερμανικής εταιρείας, που στη Γερμανία και στην Πολωνία απασχολεί 250 άτομα, θα προσφέρει εργασία σε περίπου πενήντα ανθρώπους. Φημολογείται, άλλωστε, ότι πολλές είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που «φλερτάρουν» με μια μελλοντική επέκταση προς την Ελλάδα. Εν προκειμένω, η ιδέα για το πρόγραμμα γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και μάλιστα στους κόλπους του Greek Economic Forum τον Φεβρουάριο του 2013. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jürgen Müller, παρουσίασε τότε το πλάνο μιας ενδεχόμενης επένδυσης στην Ελλάδα, βάσει μιας σύγκρισης των δυνατοτήτων της Βάδης Βυρτεμβέργης και της Ελλάδας, που έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό. Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία στη Γερμανία είναι στο 4% όταν στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 27%, ενώ για τους νέους στη Γερμανία είναι μόλις 3,1% έναντι του ελληνικού 62%. Αντιστοίχως ετεροβαρής είναι η σύγκριση και των εξαγωγών. Στο εύρωστο γερμανικό κρατίδιο φτάνουν το 45,8%, ενώ στην Ελλάδα μόλις 10,9% (2011).

Η πρόταση έτυχε θερμής υποδοχής από ελληνικής πλευράς, ενώ και ο ίδιος ο κ. Πιτταράς, που έχει μετακομίσει εσχάτως στη Γερμανία, υποστήριξε σθεναρά την προοπτική της επέκτασης στην Ελλάδα, αλλά και της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων. «Οι ίδιοι οι Γερμανοί συνάδελφοι διαπίστωσαν έπειτα από ενδελεχή έρευνα αγοράς τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της Ελλάδας», απαντάει ο ίδιος, «όπως η γεωγραφική θέση της μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που θα συμβάλει στην καλύτερη και γρηγορότερη προώθηση του προϊόντος».

Παράλληλα, αισιοδοξία εμπνέει και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της χώρας μας, το οποίο θα μπορέσει να εργαστεί στη μελλοντική μονάδα. Η συνεργασία, που ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, προβλέπεται να επισφραγιστεί με κοινή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού και της Κύπριας επιτρόπου στις εγκαταστάσεις της Silberform μέχρι το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή