Ο «τυφώνας Σαμπιχά» σαρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο «τυφώνας Σαμπιχά» σαρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές αναταράξεις στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη εξακολουθούν να προκαλούν οι χειρισμοί της Κουμουνδούρου στην υποψηφιότητα της Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, αλλά και της αποπομπής από το ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια του μουσουλμάνου Αχμέτ Κούρτι. Στελέχη και μέλη πνέουν τα μένεα εναντίον της ηγεσίας, καθώς θεωρούν πως ό,τι είχε χτιστεί μέχρι τώρα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κόσμο της μειονότητας κατεδαφίστηκε «εν μια νυκτί».

Εως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, μάλιστα, υπήρχαν πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησης και των δύο μουσουλμάνων βουλευτών, Χουσεΐν Σεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ. «Αν είχαν μπει στον κόπο να μας πάρουν ένα τηλέφωνο προτού επιλέξουν την Σαμπιχά, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά τώρα, και οι άνεμοι για το κόμμα ούριοι στις εκλογές. Δεν το έπραξαν και τώρα θα πιούμε το πικρό ποτήρι…», λέει χαρακτηριστικά κομματικό στέλεχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το «τηλεφώνημα» δεν έγινε βεβαίως από την Κουμουνδούρου και οι κομματικοί στη Θράκη πληροφορήθηκαν εμβρόντητοι την επιλογή της Σαμπιχά. Πώς προέκυψε, όμως, αυτή η υποψηφιότητα για την οποία η Νομαρχιακή Οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια οξύτατη ανακοίνωση, εξαπολύει δηλητηριώδη υπονοούμενα του τύπου αυτή «δεν ήταν τόσο αθώα» και ακόμα ότι «η οργάνωση γνωρίζει τον πραγματικό ρόλο και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί μια υποψηφιότητα όπως αυτή της κ. Σουλεϊμάν»;

Οσο και αν δεν ομολογείται ανοιχτά, τα βέλη των εξοργισμένων κομματικών στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δύο βουλευτές και προσδοκούσε σημαντική αύξηση ψήφων, φτάνουν στο γραφείο του κ. Αλέξη Τσίπρα. Επ’ αυτού εκείνο που συζητείται ευρέως, πλην χαμηλοφώνως –και ίσως αναφέρεται στη φράση «η υποψηφιότητα δεν ήταν τόσο αθώα»– είναι ότι η επιλογή Σαμπιχά ανήκει σε στενό συνεργάτη-σύμβουλο του προέδρου, συνδεδεμένο με πολιτικοδιπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι προσεγγίζουν τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας υπό το πρίσμα υψηλών πατριωτικών τόνων. Οπως σημειώνουν με νόημα, από τη στιγμή που η πρόταση κατέβηκε απ’ ευθείας από το γραφείο του προέδρου –έκαναν μάλιστα λόγο για «κοπτάτσια» στην αρμόδια για να εξετάσει τις υποψηφιότητες επιτροπή– ο υπεύθυνος κ. Δημήτρης Βίτσας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. «Μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση άδικα τα βάζουν με τον Βίτσα. Αν, πάντως, είχαμε ενημερωθεί προτού το θέμα φτάσει στην επιτροπή θα το είχαμε αποτρέψει», λένε στελέχη του κόμματος.

Ωσάν να μην έφτανε το «χτύπημα Σαμπιχά», ήρθε και η καρατόμηση του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Αχμέτ Κούρτι, μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί, να προκαλέσει, από διαφορετική σκοπιά τώρα, αναστάτωση στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το μειονοτικό στοιχείο. Αν η πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου να συμπεριλάβει την κ. Σαμπιχά στο ψηφοδέλτιο άναψε φωτιές, διότι θεωρήθηκε επιβράβευση μιας «ακραίας πολιτικής», εκ μέρους «διαφόρων κύκλων» της πολιτείας, στο μειονοτικό, η αποπομπή, πάλι με απόφαση του κομματικού κέντρου, του κ. Κούρτι, προέδρου της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», έστησε εκ νέου στον τοίχο το κόμμα στη Θράκη, καθώς στην κλειστή μουσουλμανική κοινωνία, και επομένως στους δυνάμει ψηφοφόρους, εξελήφθη ως «εθνοτικός διωγμός» ή στην καλύτερη περίπτωση ατυχής κίνηση συμψηφισμού.

Η ίδια η κ. Σαμπιχά, που τοποθετήθηκε κατηγορώντας «κάποιους αριστερούς» για «αβυσσαλέο ρατσισμό και απέχθεια απέναντι σε αμόρφωτες τσιγγάνες που τολμούν να κάνουν πολιτική για να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών τους» σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σχεδιάζει να προσφύγει στην Δικαιοσύνη, για τις αιχμές της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ περί αδιαφανούς «διαχείρισης» κονδυλίων κ.λπ. Παρά τα διακινούμενα στην οξύτατη δημόσια αντιπαράθεση των ημερών περί εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στην αποπομπή της Ρομά υποψήφιας, από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αλλά και αν υπήρχε δεν θα γινόταν φυσικά με δημόσιες ανακοινώσεις. Η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει, όπως υποστηρίζουν τοπικά στελέχη του, με πρόσωπα αλλά με πολιτικές που όπως λένε προωθούνται μέσω αυτών και τις οποίες αντιπαλεύει επί χρόνια.

«Θα έχει επιπτώσεις στο αποτέλεσμα»

Προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος, μουσουλμάνος, με μακρά εμπειρία στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής και κύρος στην μειονότητα αλλά και στο χριστιανικό στοιχείο, έλεγε, σχετικά με το θέμα, στην «Κ»: «Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται και αναδεικνύει τα προβλήματα η συγκεκριμένη γυναίκα δεν συνάδει με τη φιλοσοφία μας. Εμείς δεν κάναμε ποτέ αντιπαραθετική πολιτική μεταξύ των διαφόρων ομάδων που συμβιώνουν στην περιοχή. Στόχος μας ήταν πάντα να τις φέρουμε κοντά. Θέλουμε ο βίος και η πολιτεία των υποψηφίων μας να συμβαδίζει με τις αξίες της αριστεράς. Και μόνο η αποπομπή του προέδρου της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης δείχνει ότι κριτήριο για μας δεν είναι το τι λένε τα προξενεία».

Το ίδιο στέλεχος, πάντως, παραδέχθηκε ότι ο αντίκτυπος των χειρισμών, θα έχει αρνητικές για το κόμμα επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλα και ο γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, δήλωνε (XanthiPress): «Σίγουρα θα υπάρχει ένα πολιτικό κόστος, αυτό είναι δεδομένο και κατανοητό. Ομως θα το παλέψουμε και θεωρούμε ότι ήδη έχουμε απαντήσει, θα σταματήσουμε πλέον να απαντάμε σ’ αυτό το ζήτημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή