Νεοκλής Πολυζώτης: «Ανατριχιάζω ακούγοντας τον “Τσάμικο”»

Νεοκλής Πολυζώτης: «Ανατριχιάζω ακούγοντας τον “Τσάμικο”»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Νεοκλής Πολυζώτης είναι καθηγητής στο τμήμα Computer Science του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ερευνητής στην Google.

Γιατί πολλοί Ελληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό;

Το έμψυχο δυναμικό της χώρας μας είναι υψηλού επιπέδου, όμως, για να αξιοποιηθεί και να αποδώσει, χρειάζονται και οι κατάλληλες συνθήκες – και αυτές προσφέρονται στο εξωτερικό.

Πώς σας αγγίζει η κρίση της Ελλάδας;

Εχει δυσκολέψει τη ζωή των δικών μου ανθρώπων. Με θλίβει επίσης η κοινωνική και ηθική κρίση στη χώρα μας – εύχομαι να αποφύγουμε τις ακρότητες και να επικρατήσει μια στάση αντιμετώπισης των καταστάσεων με λογική και ψυχραιμία.

Σε τι ελπίζετε;

Tα παιδιά μου να γίνουν καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να συνεισφέρω σε αυτό που λέμε «ένα καλύτερο αύριο» στον κόσμο και μια αξιόλογη Ελλάδα.

Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;

Το αίσθημα και η συνείδηση υπάρχουν σε κάθε εθνικότητα. Το αίσθημα της ελληνικότητας το βρίσκω στην ιδιαιτερότητα του τρόπου ζωής και του χαρακτήρα που έχουμε οι Ελληνες, ενώ τη συνείδηση στην ιστορία μας και στις φωτεινές στιγμές της. Ομως είναι σημαντικό το αίσθημά μας να παραμένει αυθεντικό και η συνείδηση να θεμελιώνει την εξέλιξή μας, δηλαδή να πορευόμαστε προς τα εμπρός και να μη βαλτώνουμε.

Γιατί φύγατε; Και με ποια προϋπόθεση θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Eφυγα γιατί βρήκα την ευκαιρία να σπουδάσω το αντικείμενο που με ενδιέφερε σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Σε αυτή την απόφαση μεγάλο ρόλο έπαιξαν συγκεκριμένοι καθηγητές μου στο ΕΜΠ, οι οποίοι με ενέπνευσαν με τη διδασκαλία και το έργο τους. Ελπίζω να μου δοθεί κάποτε η δυνατότητα να προσφέρω κάτι αντίστοιχο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Η δεύτερη χώρα σας σε τι σας επηρέασε;

Είμαι τυχερός που οι σπουδές και η δουλειά μου στην Αμερική με έφεραν σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες. Μια τέτοια εμπειρία δύσκολα θα είχα στην Ελλάδα.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Να πίνω ένα ποτηράκι τσικουδιά με φίλους στο σπίτι.

Ενα πρόσφατο ελληνικό έργο τέχνης που σας άγγιξε.

Με έχει συγκινήσει ο Γιάννης Χαρούλης, με τη φωνή του, τα τραγούδια του και τη σκηνική του παρουσία, αλλά και με την απλότητα που φαίνεται ότι τον χαρακτηρίζει.

Εάν ήταν στο χέρι σας να αλλάξετε ένα πράγμα στην Ελλάδα, αυτό ποιο θα ήταν;

Θα έφερνα περισσότερη ηρεμία και λογική στον δημόσιο διάλογο – πιστεύω ότι σε αυτό υστερούμε τραγικά.

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Τον «Τσάμικο» των Νίκου Γκάτσου και Μάνου Χατζιδάκι. Η ιστορία της Ελλάδας συμπυκνωμένη σε απίστευτους στίχους και μελωδία. Ανατριχιάζω κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι.

Ο Ελληνας ήρωάς μου.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, γιατί πολέμησε για μια ιδέα και για ιδανικά που ήταν πολύ μεγαλύτερα από τον εαυτό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή