Αφιέρωμα στην Μίρκα Γεμεντζάκη

Αφιέρωμα στην Μίρκα Γεμεντζάκη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διήμερο αφιέρωμα στην Μίρκα Γεμεντζάκη, μία από τις σημαντικότερες δασκάλες του ελληνικού θεάτρου στην έρευνα της αναπνοής και της ουσίας της ανθρώπινης φωνής.

Στη διάρκεια της πορείας της συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες του παγκόσμιου και του ελληνικού θεάτρου, όπως τον Peter Stein στη Schaubühne, τον Michael Grube, τον Bob Wilson, τον Peter Brook, τον Peter Oskarson (1985) στο Gävle και στη Στοκχόλμη (Stora Vreden, Hamled, Drömmernas Barn), τον Σπύρο Βραχωρίτη στο Βόλο, στη Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονύσιου Σολωμού κ.ά. Εργάστηκε στη χορογραφία και τη μουσική -που ήταν ήχοι- στην Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Peter Stein.

Tο σκηνοθετικό της έργο, το οποίο στηρίζεται στη δική της εμπνευσμένη μέθοδο, με λιτά σκηνογραφικά ευρήματα, προορίζεται για ένα κοινό ευαίσθητο και μυημένο στην μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας.

Η Μίρκα Γεμεντζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Αμερικανικό Κολέγιο (Pierce College) και συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία με υποτροφία του Ινστιτούτου Goethe. Σπούδασε μονωδία, Liedbegleidung, Opergestaltung κ.λπ. Φεύγοντας από τo χώρο της όπερας, εργάστηκε στο Berliner Konzert Chor της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (1974-1983). Διεύθυνε τέσσερις παιδικές χορωδίες, τέσσερις χορωδίες νέων και, ως δασκάλα φωνητικής, τη Χορωδία Φιλαρμονικής του Βερολίνου στα ορατόρια.

Την Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Απριλίου 2014 το Θέατρο "Φούρνος" (Μαυρομιχάλη 168) υμνεί το ελληνικό θέταρο μέσα από το έργο της Μίρκας Γεμεντζάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και για τις δύο ημέρες.

Σας συνιστούμε κράτηση θέσεων στο θέατρο "Φούρνος": 210-6460748

Επιμέλεια αφιερώματος: Νάνα Παπαδάκη

Αναλυτικό πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Απριλίου, ώρα έναρξης 8 μ.μ.

-Προβολή σπάνιου υλικού της σουηδικής τηλεόρασης από αφιέρωμα στη Μίρκα Γεμεντζάκη.

-Για το έργο της θα μιλήσουν οι: Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Σπύρος Βραχωρίτης (σκηνοθέτης), Κώστας Γεωργουσόπουλος (κριτικός θεάτρου, μεταφραστής) και Varinka Boseman Behrakis (λογοθεραπεύτρια).

-Aκολουθεί η τελευταία παράσταση της Μίρκας Γεμεντζάκη «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη. Με τους: Σοφία Τσινάρη, Νάνα Παπαδάκη, Φωτεινή Καπελλάκη, Βαγγέλη Παπαδάκη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μαρία Χελιδώνη, Αδαμαντία Βλάμη.

«Επιλεγμένα μέρη αποδίδονται αφηγηματικά, πρόσωπα τραγικά του χθες και του σήμερα μέσα στα απλά κοστούμια τους, τυλιγμένα με φως ζεστό, αρχαίες κραυγές, ήχους μουσικούς, παραδοσιακά τραγούδια και ρεμπέτικα, εκφράζουν συγκινητικά τη διαχρονική αλήθεια του έργου».

Τρίτη 29 Απριλίου, ώρα έναρξης 8 μ.μ.

-Παραστάσεις της Μίρκας Γεμεντζάκη πάνω σε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 20.00 «Θαλασσινοί Έρωτες» μία παράσταση βασισμένη στα διηγήματα «Έρωτας στα χιόνια», «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως  Ήρως» Με τους: Μαρία Καστάνη, Ελένη Μακρή, Νάνα Παπαδάκη. Πιάνο: Νάντια Παπανδρέου σε μουσική της Μαριέττας Φαφούτη

«Μια μυσταγωγία» – «Θεατρικές παρτιτούρες δωματίου. Αφηγήτριες και συνάμα ήρωές τους, τρεις θηλυκές σολίστ με λόγο κελαρυστό, μελωδικό, παραμυθητικό, με κίνηση δωρική, σώμα παλλόμενο».

-21.30 «Φεύγουσα Κόρη» μια παράσταση βασισμένη στο διήγημα «Μια ψυχή» με τη Ρηνιώ Κυριαζή. Κλαρίνο: Μανούσος Πλουμίδης

«Μια συμφωνία ήχων, μελισμάτων, σωματικών ρυθμών, στάσιμων, παύσεων και σημαινουσών σιωπών», «η Κυριαζή κατόρθωσε να μετασχηματίσει τα ηθογραφικά και λαογραφικά στοιχεία σε αδιαχώριστα ποιητικά σήματα μιας οριακής διήγησης».

* Στο φουαγιέ πριν από την έναρξη των παραστάσεων και στο διάλειμμα προβολή μαγνητοσκοπημένων αποσπασμάτων της «Φόνισσας» σαν ορατόριο στα πρότυπα του Βach από την παράσταση στο "Παλλάς" το 1991.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή