Ενδιαφέρον από έξι επενδυτικά σχήματα για το 67% του ΟΛΠ

Ενδιαφέρον από έξι επενδυτικά σχήματα για το 67% του ΟΛΠ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε χθες για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Συνολικά έξι επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι έχουν ως εξής:

1. APM Terminals B.V.: Θυγατρική εταιρεία της δανικής Maersk Group. H εταιρεία λειτουργεί 66 λιμενικές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς σε 40 χώρες του πλανήτη και απασχολεί 20.300 εργαζόμενους. Το 2013 είχε έσοδα 4,2 δισ. δολ. ΗΠΑ και διακίνησε 36 εκατ. κοντέινερ (TEUs). Αναμφίβολα αποτελεί το αντίπαλον δέος της Cosco στο παγκόσμιο εμπόριο.

2. Cartesian Capital Group, LLC: Επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Διαχειρίζεται 2 δισ. δολ. και έχει επενδύσει σε εταιρείες μεταφοράς ξηρού φορτίου. Διατηρεί γραφεία σε Σαγκάη, Κων/πολη, Βαρσοβία, Μόσχα, Βερμούδες και Σάο Πάολο.

3. Cosco (Hong Kong) Group Limited: Θυγατρική εταιρεία του ομίλου Cosco που ήδη έχει αποκτήσει μέσω σύμβασης παραχώρησης στον ΟΛΠ τον προβλήτα ΙΙ και τον προβλήτα ΙΙΙ (ανατολικό τμήμα). Η κινεζική εταιρεία ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, διαχειρίζεται περισσότερα από 800 πλοία και 32 τερματικούς σταθμούς σε διάφορα λιμάνια του πλανήτη. Εξι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, κυρίως της Ασίας.

4. International Container Terminal Services, Inc (ICTSI): Είναι ο διαχειριστής του λιμένα της Μανίλας στις Φιλιππίνες, αλλά η εταιρεία ωστόσο έχει επεκταθεί σε άλλες χώρες και σήμερα διαχειρίζεται τερματικούς σταθμούς σε Κίνα, Βραζιλία, Πακιστάν, Πολωνία, Μαδαγασκάρη, Ισημερινό και Πακιστάν. Το 2013 είχε έσοδα 852 εκατ. δολ. ΗΠΑ και λειτουργικά κέρδη 377 εκατ. δολάρια. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των Φιλιππίνων και απασχολεί πάνω από 7.000 εργαζόμενους.

5. Ports America Group Holdings: Aποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης τερματικών σταθμών και λιμενικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ. Το 2013 η εταιρεία διαχειρίσθηκε περίπου 13 εκατ. κοντέινερ, 2,5 εκατ. οχήματα, 8,9 εκατ. τόνους γενικού φορτίου και 1,6 εκατ. επιβάτες κρουαζιε-ροπλοίων. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Highstar Capital, επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται περίπου 7,7 δισ. δολάρια.

6. Utilico Emerging Markets Limited (UEM): Θυγατρική εταιρεία της επενδυτικής εταιρείας ICM Ltd. που έχει έδρα στις Βερμούδες. Η εταιρεία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αξίας περίπου 450 εκατ. λιρών Βρετανίας. Η εταιρεία έχει επενδύσει κυρίως σε αναδυόμενες αγορές και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου της Μαλαισίας, η εταιρεία διαχείρισης του λιμένα της Μανίλας (ICTSI) κ.ά.

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ δεν έκρυψαν χθες τον ενθουσιασμό τους για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για δικαίωση της στρατηγικής της κυβέρνησης και διάψευση όσων πίστευαν το αντίθετο. «Η σημερινή επισημοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ», πρόσθεσε, «αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπαίνει σε μία περίοδο διεθνούς εξωστρέφειας και μετατρέπεται σε διεθνή πόλο επενδύσεων. Κεντρικός στόχος είναι οι νέες αυτές επενδύσεις να φέρουν θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική ώστε το λιμάνι του Πειραιά να φθάσει στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης».

Φαβορί ωστόσο για τη διεκδίκηση του λιμένα παραμένουν οι Κινέζοι της Cosco, οι οποίοι ήδη ελέγχουν το 60% έως 70% της δραστηριότητάς του. Ωστόσο δεν αποκλείεται, το υψηλό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, να οδηγήσει σε μια ισχυρή ανταγωνιστική διαδικασία στη διεκδίκηση του λιμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή