Για κακούργημα διώκονται οι υπεύθυνοι

Για κακούργημα διώκονται οι υπεύθυνοι

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας για τα εκατοντάδες παιδιά που ανύποπτα επισκέπτονταν το λούνα παρκ στο Ελληνικό οδήγησε την ανακρίτρια του 2ου τμήματος σε απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος κατά των υπευθύνων, που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι και με το ενδεχόμενο της προσωρινής κράτησης. Η αρχική κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες άλλαξε σε κακούργημα για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και οι τέσσερις που κρατούνται για το τραγικό περιστατικό που προκάλεσε τον θάνατο στον άτυχο 13χρονο θα απολογηθούν την Παρασκευή.

Για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο συγκεκριμένο λούνα παρκ, που λειτουργούσε έτσι κι αλλιώς χωρίς άδεια, αποκαλυπτική είναι η κατάθεση ενός αστυνομικού που έκανε επιτόπια έρευνα για τις συνθήκες ασφαλείας.

«Η πισίνα -αναφέρει ο αστυνομικός Γ. Μυλωνάκης- ήταν πολύ κοντά στον δρόμο και άνετα τα παιδιά όπως έπαιζαν μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο θα μπορούσαν να βρεθούν έξω από την πισίνα, μέσα στον δρόμο και χωρίς να φυσήξει ο αέρας». Μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από δεκάδες κινδύνους τα παιδιά δεν υπήρχαν, ούτε κάποιες δικλίδες που να αποτρέπουν αιφνίδια γεγονότα. Ο ίδιος αστυνομικός στην κατάθεσή του αναλυτικά περιγράφει την έλλειψη και των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στο λούνα παρκ. «Σχοινιά δεν είδαμε όσον αφορά την πισίνα», αναφέρει, για να προσθέσει πως «γενικά, μου έδινε μια εικόνα προχειροδουλειάς, λόγω των απορριμμάτων και μπάζων που υπήρχαν. Δεν υπήρχε ούτε περίφραξη. Ολο το σκηνικό ήταν “να το στήσουμε προσωρινά και γρήγορα” χωρίς οργάνωση».

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι -τέσσερις προς το παρόν- εμπλεκόμενοι θα απολογηθούν την Παρασκευή ενώ δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες και οι αρμόδιοι των δημοτικών ή άλλων υπηρεσιών που δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου για τις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου λούνα παρκ ή δεν είχαν προχωρήσει σε ελέγχους για τη μη νόμιμη λειτουργία του. Η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση συνεχίζει τις έρευνες.

Η μη ασφαλής λειτουργία παιδικών χαρών και παιδοτόπων απασχόλησε και τη Βουλή, με αφορμή γραπτές απαντήσεις δύο υπουργείων σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Β. Οικονόμου, που ήγειρε πρόσφατα το θέμα επικαλούμενος προειδοποιήσεις του Συλλόγου Παιδοτόπων Ελλάδος για την ασφάλεια κλειστών και ανοιχτών χώρων παιχνιδιού. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Ανάπτυξης σε απαντητικά έγγραφά τους, από 3/4 και 26/3 αντιστοίχως, αναφερόμενοι στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο υποστηρίζουν ότι είναι αυστηρό. Παραπέμπουν αμφότεροι δε σε κοινές υπουργικές αποφάσεις του 2007 και του 2009, με τις οποίες ορίζονταν τα απαραίτητα για την αδειοδότηση και λειτουργία των παιδοτόπων.

Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες ΚΥΑ, «για τον έλεγχο και τη βεβαίωση των παραβάσεων, αρμόδια είναι τα ελεγκτικά όργανα της αρχής που είναι αρμόδια για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του παιδότοπου. Εάν την άδεια χορηγεί ο δήμος, αρμόδιο ελεγκτικό όργανο είναι η Δημοτική Αστυνομία και σε περίπτωση που δεν υπάρχει, το όργανο που ορίζεται για τον σκοπό αυτό από το συμβούλιο του δήμου». Παράλληλα, «τον υγειονομικό έλεγχο στους παιδότοπους ασκούν τα όργανα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία», ενώ «τον έλεγχο της τήρησης των όρων ασφαλείας των παιχνιδοκατασκευών ασκεί ο αναγνωρισμένος φορέας για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις ασφάλειας της παιχνιδοκατασκευής» (ΦΕΚ 1364/2007).

Πέραν τούτων, προβλέπονται (ΦΕΚ 931/2009) αυτεπάγγελτοι περιοδικοί έλεγχοι σε ό,τι αφορά τις παιδικές χαρές, από τη λεγόμενη «Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών» η οποία θα έπρεπε να έχει συσταθεί ανά νομό, ενώ ελεγκτικές αρμοδιότητες ανατίθενται και στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), καθώς «και σε κάθε άλλο φορέα διαπιστευμένο για τον σκοπό αυτό από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης», για την «αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ασφαλείας των παιδικών χαρών».

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε εγκύκλιο του τότε υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ, επισημαίνεται ότι έως τότε υπήρχε «ένας μεγάλος αριθμός παιδικών χαρών που λειτουργούν χωρίς την ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να τις διέπουν».

Κηδεύτηκε ο 13χρονος

Στο μεταξύ, σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε χθες το μεσημέρι από το νεκροταφείο της Αργυρούπολης το 13χρονο αγόρι που έχασε τη ζωή του στο λούνα παρκ. Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται μετά το τραγικό δυστύχημα, εξέφρασε τη λύπη του και τόνισε: «Δεν κρυβόμαστε, σεβόμαστε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη». Στο μεταξύ, χθες το πρωί αυτοψία στον χώρο πραγματοποίησαν μέλη του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και αμέσως μετά αστυνομικοί του Α.Τ. Ελληνικού σφράγισαν το πάρκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή