Πλήρης απελευθέρωση μετεγγραφών για πρωτοετείς ειδικών κατηγοριών

Πλήρης απελευθέρωση μετεγγραφών για πρωτοετείς ειδικών κατηγοριών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως ελεύθερες μετεγγραφές -χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια- για τους πρωτοετείς που υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες (παιδιά τρίτεκνων, πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών, όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια) καθιερώνει το υπουργείο Παιδείας. Ουσιαστικά, δεν θέτει ποσοτικό περιορισμό επί του συνόλου των θέσεων του ΑΕΙ υποδοχής, με αποτέλεσμα να αναμένεται εκτίναξη του τελικού αριθμού πρωτοετών φοιτητών στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ από το 2014-2015. Νέο στοιχείο είναι ότι εισάγει την έννοια ενεργού φοιτητή, ως βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί η αίτηση των πρωτοετών που θα ζητήσουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ επειδή μεγαλύτερος αδελφός τους σπουδάζει σε αυτό το ΑΕΙ.

Ειδικότερα, το υπουργείο, σε τροπολογίες που κατέθεσε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρει ότι δικαιούχοι μετεγγραφών είναι οι εξής:

• Πολύτεκνοι ή παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.

• Γονείς ή παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, συμπεριλαμβανομένων των άγαμων μητέρων.

• Εισακτέοι με αδελφό, ενεργό προπτυχιακό φοιτητή σε ΑΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

• Οι ορφανοί, όσοι έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με σοβαρά προβλήματα υγείας (τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή με κινητικά προβλήματα και αναπηρία άνω του 67%), καθώς επίσης τα παιδιά των θυμάτων της τρομοκρατίας ή τα πολύδυμα παιδιά εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος.

Οι σημαντικές διαφορές σε σχέση με το σύστημα μετεγγραφών που ίσχυε πριν από το 2011 είναι ότι δεν ορίζεται ποσοστό των μετεγγραφομένων επί του αρχικού αριθμού θέσεων σε κάθε Τμήμα (π.χ. 10% για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών επί του αρχικού αριθμού), ενώ δεν τίθεται ανώτατο ηλικιακό όριο για το πρώτο παιδί της τρίτεκνης οικογένειας (π.χ. ήταν τα 26 έτη, όπως παλαιότερα) εάν δεν είναι αυτό που ζητεί μετεγγραφή.

Ρυθμίζεται η καθ’ υπέρβαση του γενικού αριθμού εισακτέων εισαγωγή σε σχολές των υποψηφίων της Κεφαλονιάς.

Την ίδια στιγμή, η παράταξη των πανεπιστημιακών «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» με επιστολή της προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ζητεί την αποσύνδεση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από τη σύνταξη του Οργανισμού των ιδρυμάτων. «Παραμονές του Πάσχα διανεμήθηκε στους καθηγητές του ΕΜΠ, από την πρυτανεία, «Σχέδιο Οργανισμού», προκειμένου εντός 5 ημερών να εκφράσουν γνώμη. Σε άλλα ΑΕΙ οι διαδικασίες για σύνταξη Οργανισμού δεν έχουν ακόμη αποδώσει κάποιο σχέδιο. Ο πολύ περιορισμένος χρόνος που διατίθεται, σε συνδυασμό με το ότι πολλές διοικήσεις ολιγώρησαν και δεν ανταποκρίθηκαν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους εδώ και τρία σχεδόν χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.4009/2011, θα οδηγήσει στη σύνταξη πρόχειρων και ανεπαρκών Οργανισμών. Αποτελεί άμεση ανάγκη η ριζική επανεξέταση του θέματος της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ, με την κατ’ αρχήν πλήρη αποσύνδεσή του από τη σύνταξη Οργανισμού και την απελευθέρωση των υπαλλήλων από μια επαίσχυντη ομηρία» λέει η παράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή