«Εθνική Συμμαχία» για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα μας

«Εθνική Συμμαχία» για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα μας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από την «Εθνική Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία», με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και 8 υπουργεία και φορείς – ανάμεσά τους το υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Νέα Γενιάς και το υπουργείο Εργασίας.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της πρωτοβουλίας από εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου κ. Γιάννης Σύρρος ανέφερε πως θα σχεδιασθεί ένα τριετές πλάνο δράσεων, με σκοπό τόσο για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα σε επαγγελματικές ψηφιακές δεξιότητες, όσο και για να αξιοποιηθεί η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Έτσι, αξιοποιώντας εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, ένας στόχος είναι να δοθούν ερεθίσματα στους μαθητές, ώστε να σπουδάσουν και να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στους συναφείς κλάδους.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, με την τεράστια διάδοση που έχει γνωρίσει το ίντερνετ και η πληροφορική,  η εξοικείωση με την τεχνολογία αποτελεί σήμερα «διαβατήριο» στη σύγχρονη αγορά εργασίας, για ολοένα περισσότερα επαγγέλματα. Επομένως, άλλες δράσεις θα στοχεύουν στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων ατόμων που δεν θα ασχοληθούν επαγγελματικά με τις ΤΠΕ – για παράδειγμα, μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης ανέργων ή με την προσθήκη αντίστοιχων μαθημάτων στα πανεπιστημιακά προγράμματα σχολών που έχουν διαφορετικό αντικείμενο.

Η «Εθνική Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία» εντάσσεται στη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Grand Coalition for Digital Jobs», στα πλαίσια της οποίας ανάλογες συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα υπάρξουν σε 26 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Το πρωτόκολλο συνεργασίας του ΣΕΠΕ με τους ελληνικούς φορείς θα υπογραφεί στο συνέδριο «e-Skills for Jobs 2014 Grand Event», που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το συνέδριο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της «e-Skills for Jobs 2014», της νέας πανευρωπαϊκής καμπάνιας για την ψηφιακή κατάρτιση. Το παρών στο «e-Skills for Jobs 2014 Grand Event» θα δώσουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, Ευρωπαίοι Επίτροποι, ακαδημαϊκοί, νέοι και φοιτητές.

Κεντρικός άξονας των ομιλιών και συζητήσεων θα είναι η ανάδειξη της σημασίας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση, προβάλλοντας τον καίριο ρόλο της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη αγορά εργασίας. 

Επιπλέον, στο «e-Skills for Jobs 2014 Grand Event» έχουν προγραμματισθεί παράλληλες θεματικές συνεδρίες με αντικείμενο τους στόχους της Digital Agenda 2020.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή