«Διχασμένη» η Βουλή για τις επιπλέον αμοιβές των Επιτροπών

«Διχασμένη» η Βουλή για τις επιπλέον αμοιβές των Επιτροπών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεπής σε δέσμευση που είχε αναλάβει προ ολίγων μηνών, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ συνεχίζει σε μηνιαία βάση να διαθέτει τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν ως ένα «ειδικό επίδομα» οι βουλευτές της, σε φορείς και ιδρύματα που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ή και επιβίωσης. Πρόκειται για τα έξτρα χρήματα τα οποία, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, δίδονται σε βουλευτές που είναι μέλη κοινοβουλευτικών Επιτροπών και συμμετέχουν στις συνεδριάσεις τους.

Οπως αναφέρεται σε τελευταία ανακοίνωση, οι αποζημιώσεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για το μήνα Φεβρουάριο, «κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τρικκαίων και του Πρότυπου Ειδικού Οικοτροφείου «Αγιοι Ανάργυροι» Αττικής». Για το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή για τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, το συνολικό ποσό –που ανήλθε στις εννέα χιλιάδες ευρώ- δόθηκε στο ίδρυμα για το Παιδί «Παμμακάριστος» (Νέα Μάκρη), στο Δήμο Κεφαλλονιάς, και στο ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» (Λάρισα).

Το θέμα της επιπλέον αμοιβής των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές όπου γίνεται επεξεργασία των νομοσχεδίων, πριν αυτά υποβληθούν προς έγκριση στην Ολομέλεια, έχει πολλές φορές στο παρελθόν τεθεί, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς, με την μορφή πρότασης για κατάργησή της: Δεδομένου ότι αφορά μέρος των στοιχειωδών υποχρεώσεων των βουλευτών, λέγεται χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να συνοδεύεται από την καταβολή ειδικού επιδόματος. Στα χρόνια της κρίσης αποφασίστηκε η δραστική μείωση του εν λόγω «επιδόματος» (είναι πλέον 75 ευρώ ανά συνεδρίαση), αλλά οι σκέψεις για πλήρη κατάργησή του συναντά την σφοδρή αντίδραση μεγάλου αριθμού μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Οσοι αντιδρούν υποστηρίζουν ότι η βουλευτική αποζημίωση από μόνη της (5.705,60 ευρώ) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της πολιτικής τους  δραστηριότητας και συνεπώς, όπως λένε, η αμοιβή των Επιτροπών όπως και επιδόματα γραφείου και κίνησης είναι αναγκαία. Ορισμένοι δε εξ αυτών δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η κατάργηση της επιπλέον αμοιβής, η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις δεν θα συνεχιστεί.

Ακόμα και υπό αυτό το πρίσμα, ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται ως προς το «ανταποδοτικό» του χαρακτήρα του συγκεκριμένου επιδόματος, καθώς δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των άδειων εδράνων στις συνεδριάσεις: 50μελείς οι Επιτροπές πολλές φορές δεν συνεδριάζουν με περισσότερους από το πολύ δέκα παρόντες βουλευτές. Οι υπηρεσίες της Βουλής βεβαιώνουν την «Κ» ότι για τους πραγματικά απόντες το ποσό των 75 ευρώ ανά συνεδρίαση δεν καταβάλλεται. Οι σχετικές καταστάσεις – λίστες παρουσιολογίου, όμως, δεν δημοσιοποιούνται ποτέ, ωσάν να αποτελούν άκρως απόρρητα έγγραφα του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή