Στα ύψη παραμένει στην Ελλάδα η φορολογία για τις επιχειρήσεις

Στα ύψη παραμένει στην Ελλάδα η φορολογία για τις επιχειρήσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιδιαίτερα μικρό ποσοστό των χωρών που αύξησαν μέσα σε ένα χρόνο τους εταιρικούς συντελεστές φορολόγησης συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της KPMG International. Ταυτόχρονα, η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τους υψηλότερους συντελεστές στους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα στον ΦΠΑ.

Οπως προκύπτει από την έρευνα για τους εταιρικούς και έμμεσους φορολογικούς συντελεστές του 2014, σε διάστημα ενός έτους 13 χώρες παγκοσμίως αύξησαν το ποσοστό των έμμεσων φόρων και καμία δεν το μείωσε. Επίσης, εννέα χώρες αύξησαν το ποσοστό του φορολογικού συντελεστή των εταιρικών φόρων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από 20% σε 26%, ενώ, αντίθετα, 24 χώρες τον μείωσαν. Βέβαια, οι αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν κατόπιν πιέσεων της τρόικας προκειμένου αφενός να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, αφετέρου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που μέχρι πρότινος δήλωναν εισοδήματα που δεν ξεπερνούσαν τα αφορολόγητα όρια που ίσχυαν για τα φυσικά πρόσωπα. Πάντως, η συνεισφορά των ανωτέρω επιχειρήσεων στην Ελλάδα στα συνολικά δημόσια έσοδα ήταν ιδιαίτερα μικρή. Σημειώνεται ότι πλέον όλες οι επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) φορολογούνται με συντελεστή 26%. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του φορολογικού τμήματος της KPMG κ. Γεωργία Σταματέλου, «η πορεία των φορολογικών συντελεστών διεθνώς τα τελευταία χρόνια δείχνει ξεκάθαρα ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ανάγκης για αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα και του διεθνούς ανταγωνισμού για προσέλκυση επενδύσεων».

Εμμεσοι φόροι

Σύμφωνα με την έρευνα σε 130 χώρες, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει το «εργαλείο» για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έσοδα χωρίς να αποθαρρύνουν υποψήφιους επενδυτές. Για τις χώρες που επιβάλλουν έμμεσο φόρο, η Ουγγαρία κατέχει την πρώτη θέση με 27%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 23%. Στη χαμηλότερη θέση είναι η Αρούμπα, με ποσοστό 1,5%. Επίσης, η Κύπρος έχει πλέον ΦΠΑ 19% από 17%, ενώ και η Ιταλία αύξησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε το 2014 στο 22%. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκονται και η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία.

Εταιρικοί φόροι

Μεταξύ των χωρών που επιβάλλουν εταιρικό φόρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την πρώτη θέση, με το υψηλότερο ποσοστό 55%. Την ευρωπαϊκή πρωτιά διεκδικούν το Βέλγιο και η Γαλλία, με συντελεστές λίγο μεγαλύτερους από 33%. Στη χαμηλότερη θέση είναι το Μαυροβούνιο, με ποσοστό 9%. Πάντως, οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές ισχύουν στη Σερβία (στο 15% από 10%) και στην Αλβανία.

Στην Ελλάδα η αύξηση είναι της τάξης του 30% και συγκεκριμένα στο 26% από 20% και ακολουθεί η Κύπρος με αύξηση των συντελεστών κατά 12,5%.

Αντίθετα, μείωσαν τους συντελεστές η Σουηδία κατά 16,35%, η Φινλανδία κατά 18,37% και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 12,5%.

Το στοίχημα, όπως αναφέρει η κ. Σταματέλου, είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και γι’ αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνεται η πίεση στις επιχειρήσεις για διαφάνεια όσον αφορά στα ποσά των φόρων που πληρώνονται διεθνώς. «Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε ως κράτος είναι ότι στον αγώνα για επενδύσεις και για θέσεις εργασίας συμμετέχουν όλες οι χώρες πλέον. Η μάχη είναι σκληρή και γι’ αυτόν τον λόγο η φορολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους διοικούντες ως εργαλείο ανάπτυξης και όχι ως καθαρά εισπρακτικό μέσο», σημειώνει η διευθύντρια της KPMG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή