Ακόμα μία παράνομη χωματερή «ξεφύτρωσε» σε δάσος της Ηλείας

Ακόμα μία παράνομη χωματερή «ξεφύτρωσε» σε δάσος της Ηλείας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Ακόμη μία παράνομη χωματερή εντοπίστηκε σε δασική περιοχή της Ηλείας, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί αυτοί που εναπόθεσαν τα απορρίμματα παρανόμως. Το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία, αλλά και το θράσος ορισμένων, που φαίνεται ότι δεν πτοούνται ούτε από τις συλλήψεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό ούτε και από τις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί. Η παράνομη χωματερή εντοπίστηκε ύστερα από καταγγελία που έγινε στο Δασαρχείο Πύργου, ότι στην περιοχή Μιράκα άγνωστοι πέταξαν και έθαψαν απορρίμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αυτοψία που έκανε το δασαρχείο, διαπιστώθηκε ότι, στο σημείο όπου βρέθηκε η χωματερή, άγνωστοι είχαν ισοπεδώσει το πρανές ενός μικρού λόφου, είχαν προχωρήσει σε εκσκαφή και στη συνέχεια σε ταφή των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή Μιράκα είχε καταστραφεί από τις φωτιές του 2007 και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα. Μάλιστα, λίγο καιρό μετά τις φωτιές, είχε πραγματοποιηθεί τεχνητή αναδάσωση.

Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη χωματερή είναι η τέταρτη που εντοπίζεται τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή του δάσους της Φολόης και στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού. Επίσης, ένα ακόμη σημείο όπου είχε καταγραφεί πρόβλημα με τα απορρίμματα ήταν η ευρύτερη δασική περιοχή της Χάλκοβας, που και αυτή είχε κριθεί αναδασωτέα μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007.

Οσον αφορά το ερώτημα γιατί οι άγνωστοι δράστες επιλέγουν τα δάση για να εναποθέτουν παράνομα τα απορρίμματα, αδιαφορώντας για το αν θα εντοπιστούν, στελέχη οικολογικών οργανώσεων δίνουν τη δική τους εξήγηση. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στην «Κ», οι παρανομούντες δρουν κυρίως τις νυχτερινές ώρες, διότι προφανώς εκτιμούν πως δεν θα γίνουν αντιληπτοί, αφού τα δάση βρίσκονται σχετικά μακριά από κατοικημένες περιοχές. Δηλαδή μπαίνουν στα δάση και όπου βρουν ένα ξέφωτο, εκεί επιλέγουν να θάψουν παράνομα τα απορρίμματα.

Σχετικά με τις ενέργειες του Δασαρχείου Πύργου, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται περιπολίες αλλά η λειτουργία της υπηρεσίας τυπικά σταματάει στις 10 το βράδυ. Ουσιαστικά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνονται περιπολίες και κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά με λιγότερα άτομα, τα οποία αν εντοπίσουν κάποια παράνομη ενέργεια, χρειάζονται απαραίτητα τη συνδρομή της Αστυνομίας. Σημειωτέον ότι, εκτός από την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων, τα δάση της Ηλείας καταστρέφονται και από την παράνομη υλοτόμηση. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό εντοπίστηκε φορτίο με περίπου 250 τόνους παράνομη ξυλεία.

Οι παράνομες χωματερές αποτελούν τη μία διάσταση του προβλήματος. Μια άλλη είναι η διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης του Πύργου. Μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων εξακολουθούν να παραμένουν στους δρόμους, εδώ και περίπου 20 ημέρες.

Προσωρινή λύση

Ως προσωρινή λύση, η πόλη του Πύργου περιμένει την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά περίπου 4.000 τόνων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ομως, μέχρι να γίνει η μεταφορά, τα αμάζευτα απορρίμματα κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων και βλάπτουν την εικόνα της πόλης. Τις προηγούμενες ημέρες η δημοτική αρχή του Πύργου επιχείρησε να έλθει σε συμφωνία με τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, προκειμένου να μεταφερθούν στον ΧΑΔΑ Λεχαινών για χρονικό διάστημα δέκα ημερών ποσότητες απορριμμάτων που βρίσκονται κυρίως έξω από σχολεία, αλλά τελικά δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή