Εργα-προσφορές στο ΙΚΥ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ιδρύθηκε το 1951 με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου. Τα δύσκολα εκείνα χρόνια για την Ελλάδα ο Γεώργιος Παπανδρέου παρότρυνε τις ηγεσίες του ΙΚΥ να στρέψουν την προσοχή τους και στις καλές τέχνες, προσφέροντας υποτροφίες σε νέους καλλιτέχνες. Και αυτό, διότι πίστευε ότι η στήριξη των συγκεκριμένων υποτρόφων, πέρα από την καλλιτεχνική τους εξέλιξη, ωφελούσε την κοινωνία προάγοντας τον πολιτισμό και την παιδεία.

Βέβαια, όσοι επιθυμούσαν υποτροφία έπρεπε να διαγωνιστούν γι’ αυτήν. Μέσα σε 5 τετράωρα οι υποψήφιοι εξετάζονταν στη χρήση του χρώματος ή τη δημιουργία τρισδιάστατου έργου με ελεύθερη επιλογή υλικών και τεχνοτροπίας, καλούμενοι να επιδείξουν σχεδιαστική ικανότητα, ταχύτητα εκτέλεσης, φαντασία. Με αντίστοιχο τρόπο εξετάζονταν οι υποψήφιοι στη γλυπτική και τη χαρακτική. Η χορήγηση υποτροφιών με τη διαδικασία του διαγωνισμού διήρκεσε από το 1951 έως και το 2010.

Από την πλευρά τους, οι υπότροφοι αναλάμβαναν μία βασική υποχρέωση. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, όφειλαν να καταθέσουν υπέρ της πινακοθήκης του ΙΚΥ ένα πρωτότυπο ενυπόγραφο έργο τους. «Το σύνολο των έργων που επί έξι δεκαετίες συγκεντρώθηκαν παρέμενε στα αρχεία του ΙΚΥ. Πρόκειται για 600 έργα», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος του ΙΚΥ, Εφη Μπάσδρα, με πρωτοβουλία της οποίας, και τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού, το υλικό αρχειοθετήθηκε.

Από τα 600 αυτά έργα, περίπου 40 -ζωγραφικά, γλυπτικά και χαρακτικά, σπουδές για θεατρικά κοστούμια- θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, στη λεωφόρο Αμαλίας 14. Για την επιλογή έργων έμφαση δόθηκε στην καλλιτεχνική τους αξία, στα διαφορετικά υφολογικά τους χαρακτηριστικά και στο έτος λήψης υποτροφίας, ώστε να καλυφθεί η μεγαλύτερη δυνατή περίοδος. Ετσι έχουν επιλεγεί έργα των Ανδρέα Κοντέλλη, Χρυσούλας Πετροπούλου, Μαριλίτσας Βλαχάκη, Στέφανου Καράμπαμπα, Νίκου Κόκκαλη, Κωνσταντίνας Μπαλωνά, Παναγιώτη Μπελντέκου, Γιάννη Χρηστάκου, Αλκιβιάδη Κύρκου, Παρθένας Γρηγοριάδου, Γιάννη Βαρελά, Βαγγέλη Γκόκα, Κωνσταντίνου Δαλδάκη, Μυρτώς Σταμπούλου, Λήδας Πάττα, Στέφανου Ρόκου, Αννας-Μαρίας Κολλύρη, Δημήτρη Μοσχόπουλου, Ειρήνης-Σωτηρίας Παναγιώτου, Δανάης Δαμιάνογλου, Αχιλλέα Αϊβάζογλου, Σοφία Καραλέκα, Χριστίνα Παπασκαρλάτου, Δημήτρη Σπανόπουλου, Μαρίας Ζακυνθινάκη, Φανής Δαμιανάκη, Μαρίας Κελαϊδή, Θεόκριτου Παπαδόπουλου, Κασσιανής Τσακιρίδη, Παρασκευή Μπακάλου. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί την Τρίτη 6 Μαΐου στις 7 μ.μ. (έως τις 20 Ιουλίου, καθημερινά 9 π.μ.-4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ.-8 μ.μ., Σ/Κ 10 π.μ.-3 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή