Η ιστορία των τατουάζ σε μουσείο του Παρισιού

Η ιστορία των τατουάζ σε μουσείο του Παρισιού

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πορεία των τατουάζ από την εμφάνισή τους σε πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι τη σημερινή εξέλιξή τους που αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ακόμη και για τον χώρο της μόδας παρουσιάζει η έκθεση «Tattooists, Tatooed» στο μουσείο Quai Branly του Παρισιού.

Ο κοινωνικός και θρησκευτικός τους ρόλος σε χώρες όπως η Αφρική αλλά και τα μηνύματα που περνούσαν μέσω των τατουάζ τους εγκληματίες ή μέλη φυλών που είχαν στιγματιστεί σε χώρες της Δύσης, «ξεδιπλώνονται» στις αίθουσες του μουσείου μπροστά στα μάτια των επισκεπτών σχηματίζοντας έναν πολύχρωμο καμβά.

Ενας Βρετανός στρατιώτης με σχεδιασμένα στο κορμί του τα σύμβολα του τάγματος στο οποίο ανήκε, δύο γυναίκες από την Αλγερία από την εποχή της δεκαετίας του ’60 με τατουάζ στο πρόσωπό τους, «ζωγραφισμένοι» εγκληματίες, καθώς και μία μηχανή τατουάζ που χρονολογείται στο ’50 είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα.

Τι κι αν σήμερα τα τατουάζ έχουν καταλήξει να αποτελούν ως επί το πλείστον διακοσμητικά στοιχεία στολίζοντας ή κάνοντας ακόμα πιο άσχημα διάφορα μέρη του σώματος, η σημειολογία τους έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ερευνητών που έχουν κατά καιρούς εμβαθύνει στην εθνολογική, ανθρωπολογική και κοινωνιολογική τους σημασία.

Πανεπιστήμια έχουν αφιερώσει επίσης χρόνο στη δημοφιλία της πρακτικής στο αστικό περιβάλλον ωστόσο, ανεξερεύνητο παραμένει μέχρι στιγμής το καλλιτεχνικό κομμάτι, στο οποίο φροντίζει να δώσει απάντηση η συγκεκριμένη έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή