Στη Βουλή οι προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής

Στη Βουλή οι προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδεια σε όλους τους προσωρινά κρατούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους η Βουλή πρόκειται να εξετάσει αιτήματα των ειδικών ανακριτριών για άρση της ασυλίας τους, θα παράσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται για τους Ν. Μιχαλολιάκο, Χρ. Παπά, Ιω. Λαγό, εφόσον το ζητήσουν, ενώ ήδη έχει χορηγηθεί άδεια στους Στ. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή, που αντιμετωπίζουν πρόσθετες κατηγορίες -εκτός από τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης- για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι προσωρινά κρατούμενοι βουλευτές της Χ.Α. για τους οποίους εκκρεμεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σήμερα συζητείται στη Βουλή η άρση ασυλίας των βουλευτών Γ. Γερμενή, Στ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, Νίκου Μίχου. Και οι δύο προφυλακισμένοι βουλευτές θα μεταφερθούν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Μεταγωγών από τις φυλακές Κορυδαλλού και Ναυπλίου όπου αντίστοιχα κρατούνται. Στη συνέχεια, με κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. θα οδηγηθούν συνοδεία αστυνομικών έως την πλαϊνή είσοδο της Βουλής, στην οδό Βασ. Σοφίας. Δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει ότι οι δύο βουλευτές θα μεταφερθούν εντός της Βουλής μέσω του υπόγειου parking του κτιρίου. Μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου, οι Μπούκουρας και Γερμενής δεν θα είναι «δεσμευμένοι» με χειροπέδες.

Πάντως έντονη είναι στη Βουλή η αίσθηση ότι οι βουλευτές της Χ.Α. θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν το γεγονός για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ ο Δ. Κουκούτσης είπε χθες στη Βουλή ότι «φαίνεται ότι έχει γίνει μείζον θέμα το πώς θα έρθει εδώ ο έγκλειστος συναγωνιστής, σιδηροδέσμιος ή όχι. Ας τον φέρουν και με χειροπέδες, να φορέσουμε κι εμείς».

Στο μεταξύ, βαρύ είναι το κατηγορητήριο των ειδικών ανακριτριών για τους πρώτους τέσσερις βουλευτές της Χ.Α. που ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν μετά τις 6 Ιουνίου, κατηγορούμενοι για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Και στους τέσσερις βουλευτές, Ελένη Ζαρούλια, Μιχ. Αρβανίτη, Δημ. Κουκούτση και Νικ. Κούζηλο, οι ανακρίτριες αποδίδουν κεντρικό ρόλο στην έκνομη δράση της Χ.Α. καθώς, όπως αναφέρουν, «εντάχθηκαν στην οργάνωση, γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τις ναζιστικές αρχές της, ανελίχθηκαν στην ιεραρχία της και ανεδείχθησαν εκ των επισήμων εκφραστών των θέσεων της οργάνωσης».

Αναλυτική περιγραφή

Επίσης στο κατηγορητήριο που αριθμεί 10 σελίδες τούς αποδίδεται και διευθυντικός ρόλος καθώς επί λέξει αναφέρεται: «Διευθύνοντας την οργάνωση από κοινού με άλλους, αναφερόμενοι απευθείας στον αρχηγό της και διακηρύσσοντας τις ως άνω αρχές με δημόσια ρητορική μίσους κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών αλλά και εναντίον των κοινωνικών ομάδων που στοχοποιούνται ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί της οργάνωσης». Στο κατηγορητήριο παρουσιάζεται η έκνομη δράση της Χ.Α., περιγράφονται δολοφονικές επιθέσεις της κατά μεταναστών και η δολοφονία Φύσσα, ενώ καταγράφονται η ναζιστική της οργάνωση και η παραστρατιωτική δράση της. Οι ανακρίτριες αξιολογούν ως «όλο» τη Χ.Α. χωρίζοντας το πολιτικό της σκέλος από το επιχειρησιακό, που συνδέονται όμως άρρηκτα στην εξυπηρέτηση της ναζιστικής ιδεολογίας υπό κοινή ηγεσία και δομή. Για το επιχειρησιακό κάνουν εκτενή αναφορά, μιλώντας για τάγματα εφόδου και παράνομες δράσεις των μετεχόντων σε αυτά. «Το επιχειρησιακό τμήμα της οργάνωσης, υπό την ίδια ηγεσία και κατά τόπους διοίκηση (βουλευτές, περιφερειάρχες, πυρηνάρχες) λειτουργούσε με στρατιωτική δομή, απόλυτη πειθαρχία στις εντολές των ανωτέρων με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο και προκαθορισμένους κανόνες», αναφέρουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή