Money makes your trip go round: Νουμερό Ούνο

Money makes your trip go round: Νουμερό Ούνο

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφει η Αθηνά Κουτρουμάνου.

Οι γενικοί κανόνες

Ο καλύτερος τρόπος για να οργανώσεις σωστά  το ταξίδι σου είναι να οργανώσεις την κάθε λεπτομέρεια γύρω από αυτό με ακρίβεια. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρεις, είναι να καταγράψεις ό,τι θα χρειαστείς την εκάστοτε μέρα του ταξιδιού σου, ξεχωριστά, σε μία λίστα.

Αχ, πόσο λατρεύω τις λίστες! Η μεγαλύτερη ηδονή για ένα ψυχαναγκαστικό άτομο σαν κι εμένα είναι να οργανώνει με κάθε λεπτομέρεια την καθημερινότητα του σε λίστες. Αρχίζω κάνοντας ένα ημερολόγιο με την κάθε μέρα το οποίο και χωρίζω σε ώρες, στη συνέχεια υπολογίζω τις μέρες από την αρχή του ταξιδιού μου: από την στιγμή που θα μπω στο αεροπλάνο/τραίνο/καράβι μέχρι τη στιγμή που θα πατήσω το πόδι μου στο δωμάτιο του σπιτιού μου, στο τέλος του ταξιδιού.

Κάθε μέρα έχει το δικό της ξεχωριστό προϋπολογισμό. Μπορείς να υπολογίσεις ότι για ένα άνετο ταξίδι θα χαλάς περίπου 20-25 ευρώ την ημέρα αλλά –προσοχή!- πρέπει να οργανώνεις την κάθε μέρα με βάση τις ιδιαιτερότητές της. Μάθε πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις, τα εισιτήρια των μουσείων που έχεις σκοπό να επισκεφτείς και συνδύασε από πριν τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιείς κάθε μέρα.

Την ημέρα που θα επισκεφτείς τα μουσεία και τα αξιοθέατα της πόλης, φρόντισε να μην ξοδέψεις άλλα χρήματα για φαγητό, αλλά πάρε κάτι έτοιμο από το σουπερμάκετ ή την τοπική αγορά και άσε την επίσκεψη στο τέλειο, μικρό μπιστρό που ανακάλυψες για την επόμενη ημέρα. Πάρε ένα μπουκαλάκι νερό την πρώτη μέρα του ταξιδιού και φρόντισε να το γεμίζεις με φρέσκο νερό κάθε μέρα. Ειδικά αν μένεις σε hostel είναι κάτι που μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα (μην ξεχάσεις όμως να γράψεις το όνομα σου πάνω!). Μην πέσεις λοιπόν στην παγίδα να χρησιμοποιήσεις κομμάτι από το budget άλλης μέρας γιατί … μουαχαχα… ο νόμος λέει (ναι, πρόκειται για νόμο) ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να αναπληρώσεις αυτό το κενό στο πορτοφόλι σου.

Money makes your trip go round:  Νουμερό Ούνο-1

Σκέψου, ότι μία συνηθισμένη μέρα του ταξιδιού σου θα φας ένα γεμάτο πρωινό στο ξενοδοχείο/hostel, θα παραγγείλεις μεσημεριανό με μενού των 10 ευρώ, θα επισκεφτείς ένα αξιοθέατο με 5 ευρώ, θα φας ένα παγωτό ή θα πιεις ένα ποτό των 3 ευρώ και για βραδινό  θα διαλέξεις ένα φαλάφελ των 4-5 ευρώ. Μπορείς να αποφύγεις κάποια από αυτά τα έξοδα ή να κρατήσεις τα 2 ευρώ, που περισσεύουν από το ημερήσιο budget σου, στην άκρη για την περίπτωση που τα χρειαστείς κάποια άλλη στιγμή. Κατέγραψε μία-μία τις δραστηριότητες που θες να ακολουθήσεις κάθε μέρα έτσι ώστε να μοιράσεις τα έξοδα ισότιμα.

Το ότι προγραμματίζεις το ταξίδι σου με τόση λεπτομέρεια δεν σημαίνει ότι του αφαιρείς όλη τη διασκέδαση αλλά ότι θα μπορείς να το απολαύσεις χωρίς να αγχώνεσαι για τις λεπτομέρειες που δεν είχες υπολογίσει από πριν.

Αν ταξιδεύεις με InterRail φρόντισε να ενημερωθείς από πριν για το ποια τραίνα έχουν έξτρα κρατήσεις θέσεων. Στο raildude.com μπορείς να βρεις τις σιδηροδρομικές εταιρείες της κάθε χώρας και πόσο χρεώνει η καθεμία την κράτηση θέσεων. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τα ναύλα των καραβιών: για εταιρείες που πραγματοποιούν ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας τα ναύλα για ένα ταξίδι είναι 12 ευρώ για την χειμερινή περίοδο και 24 ευρώ για την καλοκαιρινή -η οποία ξεκινάει αρχές Ιουνίου.

Στην περίπτωση που ταξιδεύεις με αυτοκίνητο ή θες να νοικιάσεις ένα κατά την διάρκεια που ταξιδιού σου, θα πρέπει να ξέρεις από πριν τις τιμές πετρελαίου/ βενζίνης ή αερίου για την κάθε χώρα που θα διασχίσεις όπως και τις τιμές των διοδίων. Στο φανταστικό, μαγικό site (όλα τα site που σου δείχνω είναι μαγικά) viamichelin.com θα βρεις οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείς. Θα μπορείς επίσης να υπολογίσεις όλες τις πιθανές διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις γρήγορη/ πιο όμορφη/ πιο φτηνή και να κάνεις ένα συνδυασμό που να σε βολεύει καλύτερα.

Χώρισε τα χρήματα στο πορτοφόλι σου ανά ημέρα -ένας απλός συνδετήρας είναι ιδανικός- για να μην παρασύρεσαι σε έξτρα σπατάλες και  κράτα μετρητά μαζί σου μόνο για τα απαραίτητα. Τα δώρα και ο λογαριασμός του ξενοδοχείο/hostel, μπορούν πιο εύκολα να πληρωθούν από την προσωπική σου κάρτα.

Η συνέχεια στο νουμερό ντούο….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή