Γ. Προβόπουλος: «Οι τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις να πτωχεύσουν»

Γ. Προβόπουλος: «Οι τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις να πτωχεύσουν»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος μιλώντας στους Financial Times. Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήνουν τις αδύναμες, μη βιώσιμες, επιχειρήσεις να πτωχεύουν και να ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση σε όλο το εύρος της οικονομίας, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται ύστερα από την πίεση που άσκησε η κεντρική τράπεζα προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας ώστε να ιδρύσουν διευθύνσεις -«bad banks»- για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται στο 33% των συνολικών δανείων ύψους περίπου 220 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι τράπεζες μέχρι τώρα ήταν απρόθυμες να «βγάλουν την πρίζα» από επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. «Μετά από μια τόσο βαθιά κρίση αυτό που χρειαζόμαστε είναι ισχυρή συγκέντρωση [στην οικονομία]», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος. «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί». «Εχω παροτρύνει τις τράπεζες να επιδιώξουν τη συγκέντρωση σε άλλους κλάδους της οικονομίας προκειμένου αυτοί να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο ανταγωνιστικοί. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επωφελές για την οικονομία: θα άνοιγε τον δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη και, το κυριότερο, για αύξηση της απασχόλησης». Η εξαετής ύφεση, σημειώνουν οι F.T., έχει αφήσει βαθιά σημάδια στον τομέα των επιχειρήσεων, ωστόσο μόλις μία μεγάλη εισηγμένη εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση ακινήτων, έχει οδηγηθεί σε πτώχευση. Μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και όμιλοι ΜΜΕ εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, αν και βαρύνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί απομόχλευση και το 2014 παρά τις προβλέψεις πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,6% περίπου, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος. «Είναι ξεκάθαρο πως η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθεί από επαρκή πιστωτική επέκταση. Κατά τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης, ωστόσο, η προσφορά δανείων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν πιστώσεις προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας», ανέφερε.

Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί την επιτυχή συγκέντρωση της τραπεζικής αγοράς, ως ορόσημο για την υπόλοιπη οικονομία. Από τις 18 εμπορικές τράπεζες του 2009, η Ελλάδα έχει σήμερα 4 συστημικές τράπεζες – ανακεφαλαιοποιημένες από το δεύτερο πακέτο διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ – μία μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες, τοπικές, συνεταιριστικές τράπεζες. «Πραγματοποιήθηκε μια ριζική διαδικασία συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα. Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ 12 μη βιώσιμες τράπεζες, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, εξυγιάνθηκαν», ανέφερε. «Ολα αυτά συνέβησαν εν μέσω της κρίσης και χωρίς να υποστεί απώλειες ούτε ένας καταθέτης». Ωστόσο, σύμφωνα με τους F.T. υπάρχουν ακόμα ερωτήματα όσον αφορά πόσα επιπλέον κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες. Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως «η υποδοχή τον Μάρτιο των αποτελεσμάτων των stress tests εκ μέρους των αγορών ήταν εξαιρετικά θετική, τόσο με τη Moody’s όσο και τη Fitch να εκδίδουν ανακοινώσεις πως οι εκτιμήσεις τους ήταν παρόμοιες με τις δικές μας». «Η υποδοχή αυτή πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, με αποτέλεσμα οι συστημικές τράπεζες να επανέλθουν στις αγορές μέσω πολύ επιτυχημένων αυξήσεων κεφαλαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή