Ιστορικό καθήκον Ελλάδας και Κίνας να προηγηθούν της εποχής τους

Ιστορικό καθήκον Ελλάδας και Κίνας να προηγηθούν της εποχής τους

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατελώ χρέη πρεσβευτού της Κίνας στην Ελλάδα τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Σκοπός και πρόθεσή μου είναι να φανεί με κάθε ευκαιρία, όπως η σημερινή, ο μεγάλος θαυμασμός κι η αγάπη μου τόσο προς τον ελληνικό πολιτισμό όσο και στον ελληνικό λαό. Υστερα από πολλά χρόνια σπουδών και δουλειάς στην Ευρώπη, μόνο όταν κατέφθασα στην κοιτίδα του πολιτισμού της Ευρώπης, στη χώρα που ξεκίνησε η Δημοκρατία, κατανόησα τι σημαίνει «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Επρεπε να έρθω εδώ για να κατανοήσω επί της ουσίας και να εκτιμήσω βαθέως ακόμα περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης μόνο για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό, επιδρά το ίδιο καταλυτικά τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του συγγραφέως Cao Yu, o οποίος έγραψε την πιο αντιπροσωπευτική τραγωδία της σύγχρονης λογοτεχνίας της Κίνας με το τίτλο «Καταιγίδα». Ο ίδιος αναφέρει πως η επιτυχία του συγγραφικού του έργου οφείλεται στις σπουδές και έρευνες των αρχαίων τραγωδιών της Ελλάδας. Επίσης, ο πασίγνωστος Κινέζος μαθηματικός Chen Shengshen έγραψε τη λέξη ΕΛΛΑΔΑ στα κινέζικα λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, εκφράζοντας την επιθυμία του στην οικογένειά του να ξαναγυρίσει στην πατρίδα των μαθηματικών. Κι ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, όταν την περασμένη Τετάρτη η νέα πρωθιέρεια κυρία Κατερίνα Λέχου άναψε τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Nanjing. Για άλλη μία φορά η ξεχωριστή συμβολή της Ελλάδας να στείλει μήνυμα ειρήνης κι αρμονίας στον κόσμο και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, δημιουργώντας έτσι συναισθήματα έντονης συγκίνησης.

Ο πολιτισμός είναι κομμάτι της ιστορίας μιας χώρας κι αντιπροσωπεύει το πνεύμα και την ιδιοσυγκρασία της. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου βρισκόμαστε δεν είναι μόνο το σπίτι των αριστουργημάτων της Ελλάδας, αλλά είναι και το σπίτι της πνευματικότητας του ελληνικού έθνους. Μέσα από την πορεία του, ο λαός της Κίνας γνωρίζει πως ο πολιτισμός μπορεί να είναι η δύναμη στήριξης και ώθησης μιας χώρας. Με γνώμονα τον πολιτισμό, ένα έθνος μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να νικήσει τις αντιξοότητες και να οδηγηθεί σε αναγέννηση και ενδυνάμωση. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για το γεγονός ότι η δοκιμασμένη Ελλάδα που φέρει σοφία, θάρρος και ιδανικά θα βγει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008. Πραγματικά, η Ελλάδα αποδεικνύει στον κόσμο μέρα με τη μέρα ότι η Ελλάδα μπορεί.

Η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους καλύτερους και σημαντικότερους φίλους της Κίνας. Εχουμε αναπτύξει συνεργασίες στρατηγικής σημασίας. Η ανάπτυξη των σινοελληνικών σχέσεων αποδίδει πραγματικές ωφέλειες στις δύο χώρες ενώ έχει και υποδειγματική έννοια για τον σημερινό κόσμο που είναι γεμάτος από αστάθεια κι αβεβαιότητα. Ο αμοιβαίος σεβασμός, η περιεκτικότητα, η αλληλομάθηση και η συνεργασία αποτελούν ανάγκη και κινητήρια δύναμη για την ειρηνική πρόοδο της ανθρωπότητας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κίνα και η Ελλάδα, που εκπροσωπούν τον ανατολικό και δυτικό πολιτισμό, έχουν την ικανότητα να φέρουν εις πέρας τα ιστορικά καθήκοντά τους και να προηγηθούν της εποχής μας.

Για τον λόγο αυτό, η Κίνα κι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουν τις επαφές υψηλού επιπέδου, τις οικονομικές κι εμπορικές συνεργασίες, καθώς επίσης τις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στα ιδρύματα τέχνης, ινστιτούτα ερευνών, μουσεία, πανεπιστήμια, σχολεία αλλά και άλλους τουριστικούς, αθλητικούς κι ενημερωτικούς φορείς. Εν συνεχεία, να εντατικοποιηθούν οι επαφές και ο συντονισμός των δύο χωρών μέσα στην UNESCO, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή κι άλλους διεθνείς οργανισμούς. Ολα τα παραπάνω θα αυξήσουν την επιρροή των κινεζοελληνικών σχέσεων με αποτέλεσμα ένα δυνατότερο διμερές εμπόριο, περισσότερες επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Κίνας – Ελλάδας.

Οι δύο κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των πολιτιστικών ανταλλαγών επί της ουσίας. Η Κίνα θα ιδρύσει το συντομότερο δυνατόν το πολιτιστικό κέντρο στην Αθήνα και παροτρύνουμε την ελληνική πλευρά να ιδρύσει κι εκείνη με τη σειρά της το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στην Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να κρατήσει ενεργό επαφή με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, με κύριο μέλημα να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο υπουργών Πολιτισμού μας εντός του έτους.

Το πασίγνωστο «πάντα ρει» του Ηράκλειτου και η φράση «να μην επιβάλλεις σε άλλους κάτι που δεν ήθελες κι εσύ» είναι δύο ρητά για να γνωρίσουμε τη φύση και τον εαυτό μας. Είναι έκδηλη η περηφάνια για τους προγόνους μας και το ίδιο επιθυμούμε να συμβεί για τους απογόνους μας προς εμάς. Η Κίνα είναι πρόθυμη να προχωρήσει μαζί με την Ελλάδα και να πετύχει την κοινή αναγέννηση των δύο πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης, ώστε να συμβάλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα.

* Ο κ. Zou Xiaoli είναι πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα.

(Το παραπάνω κείμενο αποτέλεσε τον χαιρετισμό του Κινέζου πρέσβη στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού για την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή