Ανατροπές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος

Ανατροπές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη θεσμικών παρεμβάσεων, που έχουν στόχο την εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας, και όχι μόνον, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ως στόχο αντίστοιχο αυτού της αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1975 την παράλληλη αναπτυξιακή αναγέννηση της οικονομίας και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του υπουργού και αυτής του βουλευτή, όριο θητειών για τον πρωθυπουργό αλλά και τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων, διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων αλλά και εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την ευθύνη υπουργών και την ασυλία των βουλευτών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δέσμη που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ενόψει και των εκλογών της 25ης Μαΐου. Ωστόσο, η ατζέντα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη δημόσια συζήτηση υπερβαίνει όχι μόνο το Μνημόνιο, αλλά και το ορόσημο των επικείμενων ευρωεκλογών. Εκτείνεται και στη Βουλή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, ενώ είναι ενδεικτική του τρόπου που θα πολιτευτεί ο κ. Σαμαράς στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξουν δυνάμεις ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και ο ίδιος επιδιώκει να ηγηθεί του προοδευτικού ευρωπαϊκού στρατοπέδου. «Γι’ αυτή τη Νέα Ελλάδα, δεν θα κάνω πίσω. Δεν θα συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα. Οδηγώντας τον τόπο και το έθνος μας στο μέλλον. Αυτή η Βουλή βάζει την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών. Η επόμενη Βουλή χρειάζεται δυνάμεις υπεύθυνες, για να είναι αναθεωρητική», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, υπό τα συνεχή χειροκροτήματα των κομματικών στελεχών που παρευρέθησαν στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Κοιτώντας πίσω στις καραμανλικές ρίζες της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επεδίωξε να στείλει μήνυμα ενότητας προς την «όλη Ν.Δ.» και να σημειώσει πως «η παράταξή μας δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της απλής διαχείρισης, το 1975 αλλάξαμε την Ελλάδα… Την αλλάζουμε και τώρα, με πολύ αγώνα και πολλές θυσίες, αφήνουμε πίσω μας πια την περίοδο των Μνημονίων. Η πατρίδα μας αλλάζει σελίδα». Παράλληλα σε εμφανώς προεκλογικούς τόνους, επεδίωξε να τραβήξει μία σαφή διαχωριστική γραμμή με την αξιωματική αντιπολίτευση, εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως δεν κατονόμασε. «Απέναντί μας έχουμε τις πολιτικές δυνάμεις της αδράνειας, όσους επενδύουν στον λαϊκισμό, τον φόβο, τον διχασμό, όσους νοσταλγούν όταν καίγονταν οι δρόμοι και οργίαζαν οι κουκουλοφόροι, όταν παρέλυαν καθημερινά οι πόλεις, όταν κυριαρχούσαν οι ανεξέλεγκτες συντεχνίες και η αυθαιρεσία των οργανωμένων ομάδων… όσους αγωνίζονται να διατηρήσουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους για να μπορέσουν να έχουν λόγο ύπαρξης!», είπε.

Μη κρατικά ΑΕΙ, Δικαιοσύνη

Στον πυρήνα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται οι μείζονος χαρακτήρα παρεμβάσεις στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, οι οποίες και προφανώς θα βρεθούν στην αιχμή της πολιτικής συζήτησης που θα επιδιώξει επί του ζητήματος της συνταγματικής αναθεώρησης το κυβερνών κόμμα. Δεν λείπουν, ωστόσο, και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά ΑΕΙ, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, οι ρυθμίσεις που θα συνδράμουν ώστε η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας να συνάδουν με την προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της πολυφωνίας των ΜΜΕ, την επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν μεγάλες επενδύσεις, την ενίσχυση του ελέγχου και της λογοδοσίας επί των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών.

Συναίνεση ζήτησε ο κ. Αβραμόπουλος

Πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων να ανταποκριθούν στην προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας απηύθυνε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος άνοιξε τη χθεσινή εκδήλωση και προλόγισε τον πρωθυπουργό. Σταθερός στις θέσεις του για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και επικεφαλής της ομάδας του κόμματος που επεξεργάστηκε τις γαλάζιες προτάσεις, αναφέρθηκε δύο φορές σε μία νέα αστική, δημοκρατική, φιλελεύθερη παράταξη για τη Νέα Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων.

«Η εθνική συνεννόηση και η συναίνεση έχουν αξία μεγαλύτερη όταν ξεπηδούν μέσα από την πολιτική μας φιλοσοφία και τις ιδέες μας», σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα τη μεταπολίτευση: «όπως το 1974 η Ν.Δ. ήταν πανίσχυρη αλλά κυβέρνησε με τη συνεργασία όλων των κομμάτων και τελικά διεύρυνε την εκλογική της βάση σε όλους τους χώρους και με προσωπικότητες της τότε Κεντροδεξιάς και με προσωπικότητες της τότε Κεντροαριστεράς». Από τη χθεσινή εκδήλωση απουσίαζαν αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο κ. Κ. Καραμανλής, συνεργάτες του οποίου διέψευδαν ως κακόβουλα σχόλια ότι αυτό συνιστά μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος, αλλά και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ως πρόεδρος φιλοξενεί την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αμφότεροι αναμένεται να δώσουν «το παρών» κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή