Με ρυθμούς χελώνας οι έλεγχοι σημαντικών φορολογικών υποθέσεων

Με ρυθμούς χελώνας οι έλεγχοι σημαντικών φορολογικών υποθέσεων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργούς ρυθμούς εξελίσσονται οι έλεγχοι σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, γεγονός που προβληματίζει ιδιαιτέρως τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεδομένου ότι υπολογίζει σημαντικά έσοδα από αυτές.

Οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχονται σε 2.431, ενώ εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί 314, δηλαδή μόλις το 12,9%. Εφόσον δεν βελτιωθούν οι ρυθμοί τόσο των ολοκληρωθέντων ελέγχων όσων και των εισπράξεων, απειλούνται άμεσα οι στόχοι του Μνημονίου, με το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει να βρει τρόπους ενίσχυσης των δημοσιονομικών μεγεθών. Ενδεικτικό είναι ότι οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανέρχονται σε 250. Στα τέλη Μαρτίου είχαν ολοκληρωθεί 95 έλεγχοι. Η ίδια προβληματική εικόνα παρατηρείται και στις «ευαίσθητες» κατηγορίες ελέγχου και συγκεκριμένα των ατόμων μεγάλου πλούτου, των offshore εταιρειών και φορολογουμένων με εμβάσματα του εξωτερικού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους:

1. Βρίσκονται σε εξέλιξη 811 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί για 95 υποθέσεις, με τους φόρους και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί να ανέρχονται σε 180,26 εκατ. ευρώ και τις εισπράξεις μόλις σε 48,19 εκατ. ευρώ. Ο μνημονιακός στόχος για φέτος προβλέπει την ολοκλήρωση 250 ελέγχων μέχρι το τέλος Ιουνίου και 500 συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.

2. Διενεργούνται 343 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι 125 και έχουν εισπραχθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 21,6 εκατ. ευρώ.

3. Ελέγχονται 1.277 υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, offshore εταιρειών και φορολογουμένων με εμβάσματα του εξωτερικού. Από τις υποθέσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 94 υποθέσεις, έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 26,3 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 7,6 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για φέτος προβλέπει την ολοκλήρωση 307 ελέγχων μέχρι το τέλος Ιουνίου και συνολικά 720 ελέγχων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και να εισπραχθεί το 50% των βεβαιωθέντων ποσών. Ειδικότερα:

• Ελέγχονται 468 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Για τις 59 υποθέσεις ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το ποσό που βεβαιώθηκε από φόρους και πρόστιμα ανήλθε σε 17,3 εκατ. ευρώ.

• Βρίσκονται σε εξέλιξη 657 έλεγχοι σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο για 31 υποθέσεις, με τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ανέρχονται σε 3,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να ελεγχθούν 500 υποθέσεις εμβασμάτων.

• Ελέγχονται 152 υποθέσεις offshore εταιρειών, αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις τέσσερις έλεγχοι, με τα ποσά φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν να φθάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα στοιχεία θα βελτιωθούν τους επόμενους μήνες, καθώς από τον Μάρτιο και μετά υπάρχει ενίσχυση των ελέγχων και των ρυθμών ολοκλήρωσής τους. Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον οικονομικό εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή