Στον παγκόσμιο χάρτη της μικροηλεκτρονικής έβαλε την Ελλάδα το πρόγραμμα Cluster

Στον παγκόσμιο χάρτη της μικροηλεκτρονικής έβαλε την Ελλάδα το πρόγραμμα Cluster

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο ως προς τις καινοτομίες που βοήθησε να «γεννηθούν» όσο και ως προς τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που το απαρτίζουν, παρουσίασε χθες σε ημερίδα ο Συνεργατικός Σχηματισμός Μικροηλεκτρονικής, ή αλλιώς mi-Cluster. Ετσι, από το 2007 που εγκαινιάστηκε, το mi-Cluster συνέβαλε στο να αναπτυχθούν στην Ελλάδα πρωτοποριακές και εμπορικά ανταγωνιστικές τεχνολογίες, όπως ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ, προηγμένα συστήματα υπολογιστικής όρασης, αλλά και τσιπ που αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός μικροσκοπικού μικροβιολογικού εργαστηρίου («lab on a chip»). Επίσης, οι επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος σε αυτό ενίσχυσαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 145%, διπλασίασαν τις εξαγωγές τους και αύξησαν τις θέσεις εργασίας τους κατά 70%.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία ολοκλήρωσης του προγράμματος δημόσιας συγχρηματοδότησης του mi-Cluster μέσω του ΕΣΠΑ (2007-2013). Ο Συνεργατικός Σχηματισμός Μικροηλεκτρονικής είναι το πρώτο ανάλογο «οικοσύστημα καινοτομίας» που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Coralia, ενώ περιλαμβάνει σήμερα 40 καινοτόμους επιχειρήσεις και 13 ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. «Το Cluster κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της μικροηλεκτρονικής, μέσα από διεθνώς ανταγωνιστική έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό πως, στα 7 χρόνια λειτουργίας του, έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν 120 διδακτορικά», σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia.

Ως «success story» χαρακτήρισε τον Συνεργατικό Σχηματισμό ο Χρήστος Βασιλάκος, γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι εταιρείες-μέλη του κατάφεραν να αυξήσουν τις επενδύσεις από ιδιώτες επενδυτές κατά 269%, συγκεντρώνοντας 40 εκατομμύρια ευρώ από venture capital και στρατηγικούς επενδυτές, και 40 εκατομμύρια από ίδια κεφάλαια. Παράλληλα, πρόσθεσε πως το mi-Cluster απέδειξε ότι ο μακρόπνοος στρατηγικός σχεδιασμός, «με συνέχεια και συνέπεια», είναι προϋπόθεση για μια ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης.

Από την πλευρά του ο Iωσήφ Σηφάκης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), σημείωσε πως προσπάθειες σαν το Cluster είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί καινοτόμος επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αφού ο τουρισμός ή η αγροτική παραγωγή δεν αρκούν για να βγούμε από την κρίση. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Γιαννούσης, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, δήλωσε πως τέτοιες πρωτοβουλίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε το «brain drain» να δώσει τη θέση του στο «brain rain», δίνοντας δηλαδή την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να «στήσουν» μια επιχειρηματική καριέρα στη χώρα μας, χωρίς να πρέπει γι’ αυτό να φύγουν στο εξωτερικό.

Με την ίδια «συνταγή» και στόχους με το mi-Cluster, το 2009 δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) και το 2011 ο Συνεργατικός Σχηματισμός στις Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου (gi-Cluster).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή