Αναμονή έως τον Ιούνιο από την ΕΚΤ

Αναμονή έως τον Ιούνιο από την ΕΚΤ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν αλλάζουν τα δεδομένα που έχω, τότε τροποποιώ τα συμπεράσματά μου. Εσείς τι κάνετε, κύριε;» είχε απαντήσει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης ο διάσημος Αγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς σε κάποιον που τον επέκρινε ότι αλλάζει απόψεις για τη νομισματική πολιτική. Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, άφησε να εννοηθεί ότι τον Ιούνιο είναι έτοιμος να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης εξαιτίας του «ανησυχητικού» συνδυασμού χαμηλού πληθωρισμού, χαμηλής ανάπτυξης και ισχυρού ευρώ. Χθες η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,25%.

Τι ανάγκασε τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης να πει στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ότι «το διοικητικό συμβούλιο είναι άνετο (στην ιδέα) να δράσει την επόμενη φορά»; Ο πληθωρισμός βρίσκεται για έβδομο συνεχή μήνα κάτω από το 1%, χθες το ευρώ βρέθηκε μια ανάσα από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι χρόνων, ενώ ενδεχόμενη κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης αποτελεί σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό. Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου ασκεί αποπληθωριστικές πιέσεις τη στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να είναι αδύναμη, συνεπώς το ισχυρό ευρώ «στο πλαίσιο χαμηλού πληθωρισμού και ακόμη χαμηλών επιπέδων οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας», εξήγησε χθες ο κ. Ντράγκι. Αναφερόμενος στην πτωτική πορεία του πληθωρισμού, τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 0,7%, από 0,5% τον Μάρτιο, ο κ. Ντράγκι είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ομόφωνα, «είναι δυσαρεστημένο σχετικά με την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού», ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαρτίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1% το 2014, στο 1,3% το 2015 και στο 1,5% το 2016, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου, αλλά μεγάλη μερίδα αναλυτών διατηρεί αμφιβολίες για το αν η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες, νέα στοχευμένα, μακροπρόθεσμα δάνεια (LTRO) προς τις τράπεζες με τη δέσμευση να τα δανείσουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και σε ακραία περίπτωση ακόμη και υιοθέτηση της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή του τυπώματος νέου χρήματος. Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο και τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΚΤ, οι αγορές ερμήνευσαν θετικά τις αναφορές Ντράγκι στην ανησυχητική ενίσχυση του ευρώ, με αποτέλεσμα το κοινό νόμισμα από το 1,3960, αργά το απόγευμα, να υποχωρεί κατά 0,31% στο 1,3865. Παράλληλα, υποχώρησαν και οι αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας. Η απόδοση των ιταλικών και ισπανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,94% και 2,90% αντίστοιχα, των πορτογαλικών δεκαετών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 6,12%.

Οι χθεσινές δηλώσεις και τα υπονοούμενα Ντράγκι γίνονται ενόσω διαρκεί ο γαλλογερμανικός πόλεμος δηλώσεων σχετικά με την ισοτιμία του ευρώ και κατά πόσο είναι θεμιτό για τους πολιτικούς να ζητούν τη λήψη μέτρων από την ΕΚΤ.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι «υπερβολικά υψηλά», για να του απαντήσει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι δουλειά της ΕΚΤ. Τη σκυτάλη πήρε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, απαντώντας ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες η ισοτιμία του ευρώ είναι αντικείμενο των πολιτικών και ειδικότερα του Eurogroup, ενώ χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμούσε πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση οικονομικής «φούσκας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή