Τα πρόστιμα δεν πτοούν τους «αφισομανείς» υποψηφίους

Τα πρόστιμα δεν πτοούν τους «αφισομανείς» υποψηφίους

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παλαιά δοκιμασμένη συνταγή της προεκλογικής αφίσας αναβιώνει τις παραμονές των εκλογών παρά τις νομοθετικές απαγορεύσεις. Γιατί όχι άλλωστε, αφού τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα «σβηστούν» μετεκλογικά από τη διακομματική επιτροπή του δήμου, η οποία θα κάνει τα στραβά μάτια για να αποφύγει τις συγκρούσεις. Ο Δήμος Αθηναίων είχε επιβάλει πρόστιμα 36.000 ευρώ για παράνομη αφισοκόλληση στις εκλογές του 2012, τα οποία όμως δεν βεβαιώθηκαν και βέβαια δεν καταβλήθηκαν ποτέ.

Μπορεί τα αεροπανό σε κάθε γειτονιά και οι αφίσες που δημιουργούσαν ένα παχύ στρώμα στους τοίχους της πόλης, καθώς το χαμογελαστό πρόσωπο του ενός υποψηφίου σκεπαζόταν από φρεσκοκολλημένες αφίσες της αντίπαλης παράταξης, να ανήκουν στο προεκλογικό παρελθόν. Ομως και σε αυτές τις εκλογές τον τελευταίο μήνα «παράνομες» αφίσες έκαναν την εμφάνισή τους. Σε τοίχους, σε κολόνες, σε κάδους απορριμμάτων, αλλά και στις βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων της πόλης (σημεία των καιρών).

Καθαρισμοί

Ο Αθανάσιος Παφίλης και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος περιφερειάρχης ο ένας και υποψήφιος δήμαρχος ο άλλος, έβαλαν την… αφίσα τους κυρίως στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Πολλές περιοχές καθαρίστηκαν, αλλά το αποδεικτικό υλικό βρίσκεται στις αποθήκες του τμήματος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοίνωσε διά αφισοκολλήσεως προεκλογική συγκέντρωση στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας. Τον καθαρισμό ανέλαβε ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος της Ν.Δ., Αρης Σπηλιωτόπουλος, που με μια ομάδα εθελοντών που έφεραν τα διακριτικά της παράταξής του καθάρισε τους τοίχους υποκαθιστώντας, όπως δήλωσε, τα συνεργεία του κ. Γιώργου Καμίνη που δεν έσπευσαν. Πάντως, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να κοσμεί και κάδους απορριμμάτων ελέω εκλογών.

Και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, διάλεξε να απευθυνθεί στους πολίτες της Αθήνας χαμογελώντας από ψηλά σε μια παλαιού τύπου αφίσα.

Ωστόσο, εκείνα που έκαναν τη διαφορά ήταν τα «σάντουιτς» (και όχι αφίσες με κόλλα) που κρέμασε η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, τις τελευταίες δύο ημέρες τα συνεργεία του δήμου έχουν κατεβάσει περίπου 4.500 «σάντουιτς» από τις κολόνες της ΔΕΗ. Η παράταξή της απάντησε με ένα non paper ότι τα «σάντουιτς» έχουν φτιαχτεί από ανακυκλωμένο χαρτί και δεσμεύτηκε να τα καθαιρέσει την επαύριο των εκλογών.

Και ο υποψήφιος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πάντως, έμεινε πιστός στην παλαιά, σίγουρη τακτική της αφισοκόλλησης. Προς το παρόν, οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας και περιφερειάρχες Αττικής δεν έχουν χρησιμοποιήσει την αφισοκόλληση προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους τους.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2002 και μετά, οι υποψήφιοι στις εκλογές (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) μπορούν να αναρτούν διαφημιστικά μηνύματα μόνο στους εγκεκριμένους από τον εκάστοτε δήμο χώρους για υπαίθρια διαφήμιση. Εκτός από τα πρόστιμα για ρύπανση που επιβάλλουν οι δήμοι, μία επιτροπή έχει συστηθεί στην αποκεντρωμένη διοίκηση που εξετάζει τις παραβάσεις των κομμάτων όσον αφορά την τήρηση της νομοθεσίας, εφόσον γίνουν καταγγελίες και εφόσον αυτές είναι επώνυμες. Πάντως, έως χθες καμία καταγγελία δεν είχε κατατεθεί.

Είναι οι προεκλογικές αφίσες κακή αισθητική; Το πιθανότερο.

Ρυπαίνουν την πόλη; Ναι, καθώς μάλιστα συνήθως παραμένουν στη θέση τους ως ξεθωριασμένα ενθύμια της κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Από την άλλη, πώς μπορεί κάποιος που θέλει να κερδίσει την ψήφο μας και που μας ζητάει να του εμπιστευτούμε το μέλλον μας, να περιφρονεί τόσο φανερά τη νομοθεσία;

Εκλογικό επίδομα σε 30.900 υπαλλήλους

Λιγότεροι δημοτικοί υπάλληλοι αναμένεται να λάβουν το εκλογικό επίδομα σε αυτές τις εκλογές.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να έχει υπογραφεί έως τη Δευτέρα, περίπου 30.900 δημοτικοί υπάλληλοι θα λάβουν εκλογικό επίδομα ύψους 223 ευρώ και για τα δύο Σαββατοκύριακα που θα απασχοληθούν.

Το ποσό είναι ανάλογο των εκλογών του 2012, μόνο που τότε είχε μοιραστεί σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους έπειτα από αίτημα της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία είχε απειλήσει με αποχή από τις εκλογές.

Πάντως και φέτος, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ ΟΤΑ επιτέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για σκόπιμη κωλυσιεργία όσον αφορά τον καθορισμό της εκλογικής αποζημίωσης. Καλεί επίσης τους δημοτικούς υπαλλήλους να μη δεχτούν να εργαστούν εκτός ωραρίου, εφόσον δεν έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση για τη συγκρότηση εκλογικών συνεργείων. Εξάλλου, η οργάνωση επισημαίνει πως σε αυτές τις εκλογές ο όγκος εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς πρόκειται για διπλή ή και τριπλή ψηφοφορία.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου, 9.871.733 ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν δημοτική αρχή για τους 325 δήμους της χώρας. Την ψήφο τους διεκδικούν 1.437 δημοτικοί συνδυασμοί, εκ των οποίων 12 στην Αθήνα, 11 στη Θεσσαλονίκη και 12 στην Πάτρα. Στις περιφερειακές εκλογές κατεβαίνουν 104 συνδυασμοί, που διεκδικούν 13 περιφέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή