Ρ. Δούρου: «Οι πολίτες θα κάνουν τις εθνικές εκλογές άμεσες και επιβεβλημένες»

Ρ. Δούρου: «Οι πολίτες θα κάνουν τις εθνικές εκλογές άμεσες και επιβεβλημένες»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιη ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών θα καταστήσει «άμεσες και επιβεβλημένες» τις εθνικές εκλογές εμφανίζεται η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική κ. Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στην «Κ». Η κ. Δούρου καλεί τους πολίτες στη διαμόρφωση ενός ισχυρού κοινωνικού μετώπου του συνδυασμού της «Δύναμη Ζωής», ενώ καταγγέλλει τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό για εξυπηρέτηση συμφερόντων, κακοδιαχείριση και μη αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της περιφέρειας.

– Το αποτέλεσμα των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες και αυτό των ευρωεκλογών μπορούν να αποτελέσουν πρόκριμα για εθνικές εκλογές;

– Είναι η ώρα να γίνει πράξη, μια και καλή, το «φθάνει πια» των συνθημάτων. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι αν χαθεί το στοίχημα αυτό, χαμένο δεν θα είναι ένα πολιτικό κόμμα. Χαμένη θα είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της πατρίδας όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο. Οι πολίτες θα θέσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις και στις 18 και τις 25 Μαΐου θα κάνουν τις εθνικές εκλογές άμεσες και επιβεβλημένες.

– Ποια είναι η πολιτική συμμαχιών που σχεδιάζετε εάν βρεθείτε στον δεύτερο γύρο;

– Hδη από τον πρώτο γύρο, είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να θυσιάσει τον υποψήφιο της Ν.Δ. προκειμένου να εκλεγεί ο εκλεκτός του κ. Βενιζέλου και να παραταθεί η ζωή του κυβερνητικού συνασπισμού. Γι’ αυτό και σε αυτές τις εκλογές για την Αττική προέχει η δημιουργία ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου στήριξης της «Δύναμης Ζωής» που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης την ημέρα των εκλογών. Γιατί οι μεγάλες αλλαγές που θα φέρουμε, η δύναμη των συμφερόντων με τα οποία θα συγκρουστούμε, επιτάσσουν να έχουμε στο πλευρό μας τους πολίτες.

– Ο κ. Γ. Σγουρός εμφανίζεται δημοσκοπικά πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Γιατί εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να καταψηφισθεί;

– Δεν το λέμε μόνο εμείς. Τρεις από τους πέντε εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες τού προσάπτουν κακό και ανεπαρκή σχεδιασμό, εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος των πολιτών, πελατειακή πολιτική, αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης υπέρ των επιταγών της τρόικας, όξυνση των ανισοτήτων μεταξύ διαφορετικών περιοχών, εγκατάλειψη της κοινωνικής πολιτικής. Μάλιστα, εις εξ αυτών, ο Κώστας Μανιάτης, χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο του απερχόμενου περιφερειάρχη «κλασική περίπτωση πολιτικής συναλλαγής». Επίσης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκης, στις 28 Φεβρουαρίου φέτος, δήλωνε ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης «εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής». Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι έχει βλάψει την Αττική, τους πολίτες και το περιβάλλον με το σύστημα των «κολλητών» του και με την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων.

– Κατηγορείτε τον απερχόμενο περιφερειάρχη για έργα βιτρίνας και εγκατάλειψη των υποδομών. Eχετε κάποια παραδείγματα;

– 200.000 νοικοκυριά στην Αττική δεν έχουν αποχέτευση μετά από 12 χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της περιφέρειας. 12 χρόνια, και με την πρώτη βροχή η Αττική πνίγεται. 12 χρόνια και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αρον άρον το ΥΠΕΚΑ ζητά «επικαιροποίηση», δηλαδή σικέ αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Παράλληλα, μετά  την έκθεση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής και το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, η περιφέρεια έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και κινούνται διαδικασίες για την επιστροφή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον, ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαιτήσει εξηγήσεις για την κακοδιαχείριση από τον απερχόμενο περιφερειάρχη κοινοτικών κονδυλίων ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, προοριζόμενων για έργα ανάπλασης του Πεδίου του Αρεως.

– Ποιο είναι το πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως άμεση προτεραιότητα στην Περιφέρεια Αττικής;

– Κατ’ αρχήν, επείγει ο ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και αποχετευτικό δίκτυο για όλους. Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική κρίση επιβάλλει τις κοινωνικές παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα στους δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως το Πέραμα, όπου ακόμη περιμένουν τις 350.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί για κοινωνικές δράσεις. Εκ των ων ουκ άνευ είναι η άμεση υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων που δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως η ασφαλής μεταφορά των μαθητών, η σίτιση των απόρων μαθητών και η κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή