Οι Ελληνες «κόβουν» διασκέδαση και ένδυση για να ταξιδέψουν

Οι Ελληνες «κόβουν» διασκέδαση και ένδυση για να ταξιδέψουν

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες περιορίζουν τις δαπάνες τους για νυχτερινή διασκέδαση και αγορά ρούχων, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για ταξίδια αναψυχής. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα διεθνούς έρευνας που πραγματοποίησε η Tripadvisor για την καταγραφή των τάσεων σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, βάζοντας στο target group και τη χώρα μας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική έρευνα (Tripvarometer) που έγινε φέτος –από 14 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου– με δείγμα απαντήσεων από 61.007 άτομα απ’ όλο τον κόσμο.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που αφορούν τις τάσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών, τη θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας στα μάτια των ξένων επισκεπτών και την ταξιδιωτική συμπεριφορά των τουριστών διεθνώς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, όσοι από τους ταξιδιώτες, παγκοσμίως, θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα για περισσότερες και καλύτερες διακοπές μειώνουν τις δαπάνες τους, κυρίως για νυχτερινή διασκέδαση, για δείπνα σε εστιατόρια και για αγορές ρούχων. Στην κορυφή αυτής της κατηγορίας βρίσκονται οι Ελληνες. Το θετικό νέο είναι ότι οι ταξιδιώτες διεθνώς δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν φέτος περισσότερα χρήματα για ταξίδια. Το αρνητικό είναι ότι οι Ελληνες, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι δήλωσαν ότι δεν θα το κάνουν. Μάλιστα, οι Ελληνες θα μειώσουν περίπου 3% τη μέση δαπάνη στα ταξίδια τους. Από την άλλη πλευρά, τη μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 30%, θα σημειώσουν οι Νοτιοαφρικανοί.

Η έκπληξη έρχεται από την Αργεντινή. Οσοι συμμετείχαν στην έρευνα από τη χώρα του ταγκό δήλωσαν ότι «όνειρό» τους είναι να επισκεφθούν την Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια. Το θέμα είναι πού θα βρουν τα χρήματα για να το κάνουν. Παράλληλα, η Ελλάδα συμπεριελήφθη στη 10άδα με τους προορισμούς «όνειρο» για όλες τις εθνικότητες. Την ίδια ώρα, οι Ελληνες, μαζί με τους Ισπανούς, τους Ισραηλινούς, τους Ιταλούς και του Τούρκους επέλεξαν τις ΗΠΑ ως κορυφαίο προορισμό τους. Οι Αμερικανοί, οι Βραζιλιάνοι, οι Μεξικανοί και οι Ρώσοι, πάλι, ονειρεύονται να ταξιδέψουν στην Ιταλία, ενώ πρώτη επιλογή των Γάλλων, των Γερμανών, των Πορτογάλων, των Ελβετών και των Καναδών είναι η Αυστραλία. Οι μόνοι που θεωρούν προορισμό των ονείρων τους τη χώρα τους είναι οι Κινέζοι.

Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που μας αφορά. Ενώ όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό θέλουμε οπωσδήποτε να επισκεφθούμε ιστορικά κτίρια, μουσεία ή γκαλερί, δεν έχουμε ως προτεραιότητά μας –επιλέγοντας τον προορισμό μας– να εντοπίσουμε προσφορές ή εκπτώσεις. Εν αντιθέσει, για παράδειγμα, με τους Μαλαισιανούς, που είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουν. Ισως επειδή είμαστε της τελευταίας στιγμής, αφού σχεδιάζουμε και κάνουμε τις κρατήσεις από τρεις εβδομάδες έως δύο μήνες πριν από την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα διεθνή ταξίδια για αναψυχή αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό 7%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από τη Νότιο Αφρική και την Ασία. Οι τρεις πρώτοι λόγοι για την επιλογή των προορισμών για τους ταξιδιώτες παγκοσμίως είναι οι… παραλίες, ο πολιτισμός και η επιθυμία για νέες εμπειρίες. Οι ηλικίες από 18 έως 34 (χωρίς παιδιά) έχουν ως πρώτη ταξιδιωτική επιλογή την Ιταλία, οι ηλικίες από 25 έως 54 (με παιδιά) την Αυστραλία και οι ηλικίες άνω των 55 την Ιταλία και την Αυστραλία.

Οι οικογένειες προτιμούν διακοπές στην παραλία, επιλέγοντας πακέτα all inclusive, ενώ οι συνταξιούχοι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για πολιτιστικούς προορισμούς. Οι Ασιάτες και ιδιαίτερα οι Κινέζοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους ταξιδιώτες να επιλέξουν προορισμούς που τους προκαλούν πνευματική ανάταση. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη για τις επιλογές τους την κουζίνα. Οι Νοτιοαφρικανοί δίνουν βάση στα all inclusive πακέτα, προτιμούν τους ηλιόλουστους προορισμούς, ενώ αναζητούν τις καλές προσφορές. Τέλος, οι ταξιδιώτες από τη Μέση Ανατολή προτιμούν τα πολυτελή ταξίδια, ενώ τους αρέσουν τα ψώνια και επιλέγουν περισσότερο τους αστικούς προορισμούς από τις διακοπές σε παραλίες. Στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστραλών είναι τα πολιτιστικά ταξίδια.

Οι Ευρωπαίοι αναζητούν ζεστούς και ηλιόλουστους προορισμούς. Οι Βορειοαμερικανοί έχουν ταξιδιωτικές αναζητήσεις σε προορισμούς με τις λιγότερο περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ οι Νοτιοαμερικανοί είναι πιθανό να επιλέξουν τις διακοπές τους με κριτήριο τη σωματική τους… ευεξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή