Επιθυμούν νίκη με διαφορά, αλλιώς…

Επιθυμούν νίκη με διαφορά, αλλιώς…

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εμπεδώσουν κλίμα όχι απλώς νίκης στις εκλογές, αλλά επικράτησης με διαφορά, επιδιώκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται εδώ και ημέρες ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα και βέβαιοι ότι οι κάλπες όχι απλώς θα αναδείξουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα δώσουν και διακριτή διαφορά από τη Ν.Δ., δρομολογώντας ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ωστόσο, δεν παραπέμπουν για τη βεβαιότητά τους αυτή σε κάποιες μυστικές δημοσκοπήσεις, αλλά σε μια μάλλον ασαφή γενικότερη «ανάγνωση» μηνυμάτων που εισπράττουν.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για συνθήκες έντασης της πόλωσης την εβδομάδα που αρχίζει αύριο και εκτιμούν ότι το κλίμα θα πολωθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη εβδομάδα, όταν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών θα έχουν δώσει ένα πρώτο δείγμα και θα οδεύουμε προς τον δεύτερο γύρο σε δήμους και περιφέρειες και προς τις ευρωεκλογές. Στη στρατηγική της Κουμουνδούρου θα ενταχθεί και σταδιακό άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., καθώς στο επιτελείο του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια άντλησης ψηφοφόρων από τον χώρο αυτό.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του είδαν με ικανοποίηση το γεγονός ότι, πλέον, από όλες τις πλευρές προσδίδονται στα αποτελέσματα της προσεχούς διπλής εκλογικής αναμέτρησης χαρακτηριστικά επίδρασης στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Αλλωστε, η Κουμουνδούρου είχε σπεύσει πρώτη να προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, η ανάδειξη του δημοψηφισματικού χαρακτήρα των ευρωεκλογών εμπεριέχει έναν κίνδυνο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: την επιστροφή στην εσωστρέφεια εάν το μήνυμα που προσδοκούν από τις κάλπες δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε προχθές ότι θα θέσει θέμα εθνικών εκλογών, έστω κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μία ψήφο διαφορά, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι με τόσο μικρή διαφορά το αίτημα δεν θα είναι ισχυρό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι θέμα εθνικών εκλογών θα τεθεί εάν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ. και «Ελιάς».

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εάν το εκλογικό αποτέλεσμα έχει άλλα χαρακτηριστικά. Η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που το κόμμα λάβει ποσοστό χαμηλότερο του περίπου 27% των εκλογών του Ιουνίου του 2012 και η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι της τάξεως των 2 – 3 μονάδων, θα εγείρει ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα «αναγνωσθεί» ως ξεκάθαρη νίκη απειλεί να βυθίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κύκλο εσωστρέφειας, ενώ θα επανακάμψει το φαινόμενο των διαφορετικών προσεγγίσεων για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Προς το παρόν, στην Κουμουνδούρου επιλέγουν να ξορκίσουν αυτό το ενδεχόμενο και θεωρούν βέβαιη την επιτυχία. Μάλιστα, όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι, ανεξαρτήτως του πόσες περιφέρειες θα κερδίσει το κόμμα, το γεγονός ότι οι υποψήφιοί του θα επιτύχουν να βρεθούν στον δεύτερο γύρο στις περισσότερες από αυτές αποτελεί νίκη, καθώς στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν βρέθηκε στον δεύτερο γύρο κανένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται ώς την Τρίτη τη Μόσχα, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, που εκκρεμούσε από τον Οκτώβριο. Η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της συγκυρίας και των εξελίξεων στην Ουκρανία. Πάντως, το αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης, που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ. Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, με τον α΄ αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Τιτόφ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Πούσκοφ και με τον α΄ αντιπρόεδρο της Δούμας Ιβάν Μέλνικοφ.

Την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα λάβει μέρος στο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, που διοργανώνει η EBU.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή