Συμπλοκές αναρχικών με μέλη της Χ.Α. σε Αθήνα και περιφέρεια

Συμπλοκές αναρχικών με μέλη της Χ.Α. σε Αθήνα και περιφέρεια

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπλοκές αντιεξουσιαστών και μελών ή υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής πυροδοτούν οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί επεισόδια σε Μαρούσι, Κορυδαλλό, Τύρναβο και Ιωάννινα, ενώ σε Γλυφάδα και Αλιμο σημειώθηκαν επιθέσεις σε περίπτερα υποψηφίων και γραφεία τοπικών οργανώσεων της Χ.Α.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, για παράδειγμα, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε υποστηρικτές της Χ.Α. που μοίραζαν προεκλογικά φυλλάδια του υποψηφίου περιφερειάρχη (με την Ελληνική Αυγή) Ηλία Παναγιώταρου στη λαϊκή αγορά Αμαρουσίου. Δύο από τα μέλη της Χ.Α. μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και ένα τρίτο στο νοσοκομείο ΚΑΤ με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι που μετείχαν στην καταδρομική επίθεση βγήκαν από υπό κατάληψη ακίνητο που απέχει μερικές δεκάδες μέτρα από το σημείο όπου πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά. Σε ανακοίνωσή της για το συμβάν η Χ.Α. έκανε λόγο για «δολοφονική επίθεση 50 παρακρατικών κουκουλοφόρων». Σχεδόν ταυτόχρονα με τα γεγονότα στο Μαρούσι, μέλη της Χ.Α. επιτέθηκαν στο αναρχικό στέκι Pasamontana στην οδό Δημητρακοπούλου στον Κορυδαλλό. Σύμφωνα με ανάρτηση σε blog που διατηρεί το «αυτοδιαχειριζόμενο» στέκι, στην επίθεση πήραν μέρος 50 – 60 υποστηρικτές της Χ.Α. από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας.

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε το Σάββατο και στον Τύρναβο όπου πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Λάρισας με την Ελληνική Αυγή (σ.σ.: πρόκειται για τον συνδυασμό της Χ.Α.) Δημήτρη Κολτσίδα. Σύμφωνα με τοπική πηγή ενημέρωσης, ομάδα αντιεξουσιαστών και μέλη αριστερών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου με στόχο να παρεμποδίσουν την προεκλογική ομιλία. Προκειμένου να αποφευχθούν συμπλοκές αντιφασιστών – υποστηρικτών της Χ.Α. επενέβη η Αστυνομία με συνέπεια να ξεσπάσουν επεισόδια αντιεξουσιαστών – αστυνομικών. Προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί 1 – 2 διαδηλωτών, ενώ τα γεγονότα δεν γενικεύτηκαν αν και λίγο έλειψε να διαλύσουν γαμήλια πομπή που βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Ξεκινώντας την ομιλία του ο Δημήτρης Κολτσίδας (είχε κατηγορηθεί για εμπρησμό φορτηγό Τούρκου υπηκόου στο τελωνείο Λάρισας) αναφέρθηκε εμμέσως στα επεισόδια, λέγοντας «σπάμε το απόστημα κομμουνιστικής λαίλαπας».

Παρόμοια γεγονότα εκτυλίχθηκαν την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι στα Ιωάννινα. Ομάδα 10-15 αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση σε τσιπουράδικο επί της οδού Ναπολέοντος Ζέρβα όπου βρισκόταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με την «Ελληνική Αυγή» Κωνσταντίνος Αναγνώστου. Οι δράστες πέταξαν αυγά και γιαούρτια στον υποψήφιο της Χ.Α., ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, οι υποστηρικτές του τελευταίου απάντησαν εκσφενδονίζοντας ποτήρια και τασάκια εναντίον των κουκουλοφόρων. Η Αστυνομία προσήγαγε άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα, ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκαν ως δράστες της επίθεσης. Από τα μέλη της Χ.Α. υπεβλήθη μήνυση κατά αγνώστων για απρόκλητες σωματικές βλάβες και εξύβριση.

Μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το βράδυ της 26ης Απριλίου, κουκουλοφόροι είχαν επιτεθεί στα γραφεία του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για τη Γλυφάδα» στην οδό Γούναρη, προκαλώντας φθορές και γράφοντας συνθήματα με σπρέι. Στον χώρο βρισκόταν ο υποψήφιος δήμαρχος – πρώην διαιτητής Σωτήρης Βοργιάς. Ενώ τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου σημειώθηκε καταδρομική επίθεση στα γραφεία της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο. Για το συμβάν, μάλιστα, είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο προκήρυξη ανάληψης ευθύνης με υπογραφή «Λέσχη Φίλων Ακαδημαϊκού Χουλιγκανισμού Χουάν Χοσέ Μπορέλι».

Νέες μηνύσεις κατά Κασιδιάρη, Παναγιώταρου για πογκρόμ

Τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα του ρόλου των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου σε πογκρόμ επιθέσεων που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανόλη Καντάρη, τον Μάιο του 2011, ζητούν με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέλη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος.

Στην αναφορά οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος επικαλούνται σειρά στοιχείων (φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα και μαρτυρίες πολιτών) από τα οποία, όπως αναφέρουν, προκύπτει η τέλεση σωρείας αξιόποινων πράξεων από μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιών ομάδων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας είναι απαραίτητη «η διερεύνηση του ρόλου των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στη διοργάνωση και υλοποίηση του πογκρόμ, ιδίως του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου». «Οι εγκληματικές πράξεις που τελούνται δεν είναι αυθόρμητες, ούτε αποτέλεσμα δράσης αγανακτισμένων πολιτών. Το πογκρόμ είναι οργανωμένο από τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και υλοποιείται από μέλη και στελέχη της», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη της Πρωτοβουλίας, το συνολικό αποτέλεσμα των επιθέσεων αποτιμάται σε ένα νεκρό, πάνω από 100 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένους μετανάστες. Στη μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζουν επίσης ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα, διοικητής στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ήταν υψηλόβαθμος αστυνομικός, ο οποίος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποκαλύφθηκε ότι είχε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή