Κάρντιφ Μπέι: Με… ουαλικό στυλ

Κάρντιφ Μπέι: Με… ουαλικό στυλ

7' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοκαιρινή dolce vita σε μία από τις εντυπωσιακότερα μεταμορφωμένες λιμενικές περιοχές της Ευρώπης.

Εφτασα στο Κάρντιφ, την πρωτεύουσα της Ουαλίας, και βρέθηκα ανάμεσα σε μεσαιωνικά κάστρα, μουσεία, γκαλερί, αγορές σε στοές, ποδήλατα, ολόφρεσκα θαλασσινά και εξαιρετικά φιλόξενους κατοίκους: χάθηκα ουκ ολίγες φορές και πάντοτε υπήρχε ένας ευγενικός ντόπιος που προσφερόταν να με κατευθύνει προς τον προορισμό μου. Και αν στα πλην της χώρας είναι ο άστατος καιρός, στάθηκα τυχερή. Ο ήλιος έλαμπε κι εγώ ακολούθησα τη συμβουλή της φίλης μου που εδώ και χρόνια σπουδάζει εδώ: «Οταν δεν βρέχει, περνάμε τη μέρα μας στον κόλπο και νιώθουμε σαν να μεταφερθήκαμε σε κάποιο νησί ή έστω στο… Φλοίσβο!», μου είπε και κάπως έτσι βρέθηκα στον Κόλπο του Κάρντιφ (Κάρντιφ Μπέι), μόλις πέντε λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για μια περιοχή στο νότιο μέρος της πόλης που μέχρι πριν από είκοσι χρόνια θεωρούνταν εντελώς παρηκμασμένη. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας, που την είχε αναδείξει τον 20ό αιώνα σε σημαντικό λιμάνι εξυπηρετώντας τη μεταφορά κάρβουνου, έπαυσε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η περιοχή ερημώθηκε. Το τεχνητό φράγμα που χτίστηκε το 1999, καθώς επίσης και ένας δρόμος 13 χλμ. γύρω από τον κόλπο που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί την πρόσβαση στο λιμάνι και τις τρεις αποβάθρες, έδωσε νέα πνοή στην περιοχή και έκανε τους Βρετανούς να μιλούν για την πιο επιτυχημένη αναγέννηση περιοχής όχι μόνο στην Ουαλία, αλλά και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ποταμοί Ταφ και Ελι έχουν δημιουργήσει μια λίμνη γλυκού νερού και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του κόλπου από τα χρόνια που ναυτικοί 45 διαφορετικών εθνικοτήτων μετανάστευσαν εδώ, είναι ακόμη εμφανής. Σήμερα ο Κόλπος του Κάρντιφ, αγαπημένο στέκι του συγγραφέα Ρόαλ Νταλ, έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που αντιπροσωπεύει ένα εξαίσιο κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και ιστορίας της χώρας.

Αναψυχή

Ξεκινήστε από την Προκυμαία της Γοργόνας (www.mermaidquay.co.uk, T/ + 44 2920-480-007): Διασκέδαση-ψώνια-φαγητό-ποτό επάνω στην προβλήτα με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και μαγευτική θέα (ειδικά το βράδυ) στον κόλπο από βεράντες και γέφυρες που συνθέτουν αυτό το υπαίθριο εμπορικό κέντρο με πάνω από 30 επιλογές μαγαζιών. Μια γυναίκα, ένας άντρας και το σκυλάκι τους συνθέτουν το μπρούντζινο γλυπτό «People Like Us» του Ουαλού καλλιτέχνη Τζον Κλιντς, που είναι αφιερωμένο στους κατοίκους της περιοχής. Το ποίημα του Τζον Μάσεφιλντ «Cargoes» αναπαρίσταται σε 22 ατσάλινα γλυπτά που δεσπόζουν στην πλατεία. Το μεγάλο ρολόι στο κέντρο της αποτελεί φόρο τιμής στον καπετάνιο Ερνεστ Γουίλοου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα τα οποία θα συναντήσετε περιπλανώμενοι ανάμεσα σε αντικείμενα πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής που απλώνονται στο διάβα των περαστικών. Αν είστε λάτρεις του shopping, θα κατευθυνθείτε προς την Bute Street με τις δεκάδες μπουτίκ. Κάντε οπωσδήποτε ένα πέρασμα από το Fabulous Welshcakes (www.fabulouswelshcakes.co.uk, T/ + 44 (0) 29-2045-6593) με τοπικά προϊόντα βραβευμένα για τη γεύση τους, που προσφέρονται σε περίτεχνες συσκευασίες ιδανικές για δώρο.

Επειτα περιηγηθείτε το Castle Galleries (www.castlegalleries.com, T/ + 44 (0) 29-2049-5240), αν ενδιαφέρεστε για έργα τέχνης ντόπιων δημιουργών. Οσο για φαγητό και καφέ, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι του γούστου σας, αφού εδώ υπάρχει τουλάχιστον ένα εστιατόριο για κάθε κουζίνα του κόσμου. Το Bosphorus (www.bosphorus.co.uk, T/+ 44 (0)29-2048-7477) είναι τουρκικό εστιατόριο με υπέροχη θέα, το Mimosa (www.mimosakitchen.co.uk, T/+ 44 (0) 29-2049-1900) μοιάζει με γαστρονομικό μπαρ, σερβίρει σπιτικό πρωινό και διάφορες τοπικές συνταγές με έμφαση στα θαλασσινά, ενώ το διώροφο Terra Nova (www.terranovacardiff.com, T/ + 44 (0)29-2045-0947) ξεχωρίζει για τις ποικιλίες κρασιών με συνοδευτικά τάπας.  Βελούδινοι κόκκινοι καναπέδες, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, μπαρ πάγου που σερβίρει σαμπάνια και οι τζαζ μελωδίες ενός πιάνου συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό του Vip Piano Lounge (www.vippianolounge.com, T/+ 44 (0) 29-2048-9077). Μη χάσετε τις παραστάσεις στο βραβευμένο Glee Club (www.glee.co.uk), ένα από τα καλύτερα stand up comedy θέατρα της χώρας.  Τέλος, το The Red Dragon Centre (www.thereddragoncentre.co.uk, T/ + 44 (0) 29-2025-6261) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων IMAX κινηματογράφο αλλά και καζίνο.

Δραστηριότητες

Ανεβείτε στο τεράστιο γιοτ και γίνετε μέλος του πληρώματος, ακόμη κι αν η εμπειρία σας στην ιστιοπλοΐα είναι μηδενική (www.challengewales.org, T/+ 44 (0) 29-2022-0266). Χαλαρώστε με μια 25λεπτη κρουαζιέρα από τον ποταμό Ταφ έως το κέντρο του Κάρντιφ με το πλοιάριο 90 θέσεων Princess Katharine (www.cardiffboat.com, T/07445-440874). Εναλλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε με την παρέα σας το δικό σας φουσκωτό και να κάνετε βόλτα στο ποτάμι χωρίς τουρίστες και συνοδούς (www.theboathousecardiff.co.uk, Τ/+ 44 (0) 29-2078-7198). Για τους πιο περιπετειώδεις υπάρχει το ράφτινγκ (www.ciww.com, T/+ 44 (0) 29-2082-9970) η κωπηλασία και το σερφ (www.cbwac.com, T/+ 44 (0)  29-2035-3912), ενώ οι πιο διστακτικοί κάντε ένα πέρασμα από την ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα (www.leisurecentre.com, T/ + 44 (0) 29-2035-3912) που διαθέτει και νεροτσουλήθρες για τα πιτσιρίκια. Αν πάλι δεν είστε λάτρεις του νερού, μπορείτε να επισκεφτείτε το Pedal Power (www.cardiffpedalpower.org) και να νοικιάσετε ποδήλατο για να εξερευνήσετε τα μονοπάτια του κόλπου ή να συνοδεύσετε τα παιδιά σας στα go karts.

Ψυχαγωγία

Οι γνώστες μιλούν για μια αξέχαστη περιπέτεια όταν αναφέρονται στο Doctor Who Experience (www.doctorwhoexperience.com). Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία που απευθύνεται στους φανατικούς της θρυλικής σειράς. Εδώ θα εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή τα παρασκήνια, θα απολαύσετε αποσπάσματα με εφέ προηγμένης τεχνολογίας και τρισδιάστατες προβολές, θα μυηθείτε στις ιστορίες που έχει να διηγηθεί το καστ και θα καταλάβετε γιατί η εν λόγω σειρά αποτελεί θρησκεία για τους Ουαλούς. Το Techniquest (www.techniquest.org, T/+ 44 (0) 29-2047-5475) είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο καταξιωμένα επιστημονικά κέντρα της Βρετανίας. Διαθέτει 120 εκθέματα, αλλά, αν δεν έχετε όρεξη να παρακολουθήσετε πώς ζουν τα μυρμήγκια, μπορείτε να επισκεφτείτε το μεγάλο πλανητάριο για μια σύντομη «εκδρομή» στα αστέρια, που θεωρείται must του κέντρου. Θέατρα, γκαλερί, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, ξεναγήσεις – δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να σας προσφέρει το διάσημο πολιτιστικό κέντρο Wales Millennium Centre (www.wmc.org.uk, T/+ 44 (0) 29-2063-6464), το οποίο στεγάζει μεταξύ άλλων και την Οπερα της Ουαλίας. Στο Craft in the Bay (www.makersguildinwales.org.uk/, T/+ 44 (0) 29-2048-4611) σας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσετε σεμινάρια χειροτεχνίας (ακόμη και χρυσού), ενώ στο World of Boats (www.worldofboatscardiff.com) εκτίθενται 30 πλοία από όλο τον κόσμο κι εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε λάιβ τη διαδικασία αναδόμησής τους.  Αφήστε για το τέλος το Sayers Amusements (www.sayersamusements.co.uk), το μοναδικό θεματικό ουαλικό πάρκο διασκέδασης στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει μίνι λούνα παρκ με εντυπωσιακό καρουσέλ και λάιβ μουσική από μπάντες της περιοχής.

Αξιοθέατα

Επισκεφτείτε το Φράγμα του Κόλπου (www.cardiffharbour.com, T/+ 44 (0) 29-2070-0234), το οποίο αποτελεί ιδανικό σημείο για περίπατο και πικνίκ. Διαθέτει επίσης τον δικό του παιδότοπο και πίστα για σκέιτ. Η επίσκεψη στο Lightship 2000 (www.lightship2000.co.uk, T/+ 44 (0) 29-2048-7609) ενδείκνυται για όλη την οικογένεια αφού, εκτός από την ιστορική αναδρομή του Κόλπου μέσα από ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και ένα δροσιστικό κοκτέιλ από την κορυφή του φάρου. Το Pierhead (www.pierhead.org) είναι ένα κτίριο που χρονολογείται από το 1897, όπου σήμερα τελούνται οι συνεδριάσεις του κοινοβουλίου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο και φωτογραφίες από την αναγέννηση της περιοχής. Η νορβηγική εκκλησία (www.norwegianchurchcardiff.com, T/+ 44 (0) 29-2087-7959) είναι ένα διατηρητέο ξύλινο κτίσμα και αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής. Ανακαινίστηκε το 1992 και έκτοτε φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα. Καιρού επιτρέποντος, πιείτε τον καφέ σας στην ταράτσα. Εκθέσεις φωτογραφίας και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του κόλπου θα βρείτε στο Butetown History & Arts Centre (www.bhac.org, T/+ 44 (0) 29-2025-6757). Μην παραλείψετε να κάνετε φεύγοντας ένα πέρασμα από το πωλητήριο, όπου θα βρείτε σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και αναμνηστικά δώρα.

Μετάβαση

Αν πάτε αποκλειστικά και μόνο Ουαλία και δεν συνδυάσετε το ταξίδι σας με Αγγλία θα φτάσετε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο του Κάρντιφ με ενδιάμεσο σταθμό.

Μεταφορά

Η διαδρομή ξεκινά από το κέντρο της πόλης (Cardiff Queen Street) με προορισμό τον κόλπο του Κάρντιφ (Cardiff Bay) και διαρκεί μόλις 5 λεπτά. Επιλέξτε ανάμεσα σε λεωφορείο, τρένο, θαλάσσιο ταξί ή ποδήλατο (περισσότερες πληροφορίες στο visitcardiffbay.info).

Διαμονή

The St David’s Hotel & Spa (www.thestdavidshotel.com, T/+ 44 (0) 29-2045-4045). Θεωρείται, διόλου τυχαία, το καλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής και ξεχωρίζει για τη γυάλινη πρόσοψή του. Με πέντε αστέρια, διαθέτει 142 δωμάτια – το καθένα με δική του βεράντα με θέα προς τον κόλπο. Θα απολαύσετε το ποτό σας στο βιομηχανικού ύφους μπαρ, που διαθέτει και δικό του πλήρως εξοπλισμένο κελάρι, θα γευτείτε τοπικές σπεσιαλιτέ στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο που βρίσκεται στο roof garden και, τέλος, θα επισκεφτείτε το βραβευμένο spa, που διαθέτει εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο και δεκάδες θεραπείες προσώπου και σώματος.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Tips

Να είστε εξοπλισμένοι με άνετα ρούχα, αδιάβροχο και αθλητικά παπούτσια.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα bbc.co.uk για να βρείτε το χάρτη της κυκλικής διαδρομής 5 χλμ. που σχεδίασε ο διάσημος Derek the Weatherman και ακολουθήστε τα βήματά του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή