Ευ.Βενιζέλος: «Ηθελε κανείς τη χρεοκοπία;»

Ευ.Βενιζέλος: «Ηθελε κανείς τη χρεοκοπία;»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνέχεια στο δημοσίευμα των Financial Times για το παρασκήνιο της συνάντησης του G20 στις Κάννες, τον Νοέμβριο του 2011, έδωσε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ηθελε κανείς το πρωί της επόμενης ημέρας να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα;». Υπονοώντας ότι αν όντως γινόταν δημοψήφισμα, όπως είχε ανακοινώσει ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στους κ.κ. Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, θα οδηγούσε σε μαζική φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η συμφωνία που έγινε μετά τις Κάννες είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί κυβέρνηση όπου αρχικά προτάθηκε να ηγηθεί ο κ. Πετσάλνικος, στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης, και στο τέλος έγινε πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος», θέλοντας να τονίσει ότι η επιλογή προέκυψε από συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Διέψευσε και το σημείο του δημοσιεύματος στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Μπαρόζο ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης και αυτός που πήρε τις αποφάσεις για το πώς θα εξελιχθεί το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας. «Ο κ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης και της διαδικασίας. Ηταν παρών μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Ρεν και τον πρόεδρο Χέρμαν βαν Ρομπέι. Οποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην Ε.Ε.», δήλωσε. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πριν ακόμη γίνει υπουργός Οικονομικών, τον Ιούνιο 2011, ο κ. Σαμαράς ήταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

Στη συζήτηση παρενέβη με ανοιχτή επιστολή του προς τον κ. Μπαρόζο ο απερχόμενος ευρωβουλευτής κ. Δ. Δρούτσας, υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Παπανδρέου. Ο κ. Δρούτσας, με αφορμή το δημοσίευμα των F.T., επισημαίνει ότι «δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό θέμα θεσμικής και ηθικής τάξης», καθώς όπως λέει ο κ. Μπαρόζο παρουσιάζεται «να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα ενός κράτους-μέλους, προκειμένου να ανατρέψει μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας». Στην Αθήνα, η Χαρ. Τρικούπη, εν είδει απάντησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε στη δημοσιότητα τις δηλώσεις των κ.κ. Αντ. Σαμαρά, Αλ. Τσίπρα, Αλέκας Παπαρήγα και Φ. Κουβέλη οι οποίοι τάσσονταν αναφανδόν εναντίον του δημοψηφίσματος.

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Σιμ Κάλας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαν ήταν και η βιωσιμότητα του χρέους: «Οπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη και όπως τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για λόγους που έχουμε εξηγήσει τεχνικά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν παρά μόνον οι κακόπιστοι, γιατί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει, χάρη στις θυσίες των πολιτών της, τις προϋποθέσεις της οριστικής εξόδου από την κρίση και της οριστικής επανόδου σε συνθήκες ευρωπαϊκής κανονικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή